18 Nisan 2024 Perşembe

İzmir Depreminde Bazı Kiliseler Büyük Hasar Gördü

İzmir ve çevresinde yaşayanlar, 30 Ekim Cuma günü saat 14.51’de meydana gelen büyük deprem felaketini hafızalardan kolay silemeyecektir. Deprem anında İzmir sokakları yalnızca ağlayış, bağırış ve cam kırılma sesleriyle yankılanıyordu.

Şu ana kadar, şehrin Hristiyan ve Musevi cemaatleri içinde can kaybı yok ama ne yazık ki İzmir’deki kiliselerimizin tarihine kara bir sayfa olarak eklenecektir.

Aziz Polikarp Kilisesi’nin Çan Kulesi

Aziz Yuhanna Katedrali (D.O.M.), sadece birkaç yıl öncesinde restore edilmişti ve bu şekilde ihtişamını koruyordu. Sarsıntı ile birlikte Katedralin bahçesine koşan kilisenin rahibi Peder Ugo ve personeli, kısa bir süre sonra içeri girdiklerinde, ilk önce büyük bir toz bulutuyla karşılaştılar. Birkaç dakikalık beklemeden sonra, durumu görünce depremin ne kadar şiddetli olduğu anlaşıldı. Ana sunak kubbesi, apsisin duvarları ve yan şapellerin bulunduğu kubbeler zarar görmüştü.

Aziz Yuhanna Katedrali

Kilisenin arkasında bitişik müştemilat binasında mutfak, yemekhane ve toplantı salonu olarak kullanılan kısımlarda duvar ve tavanlarda çatlaklar oluşmuştu. Covid-19 nedeniyle ziyaretlere kapatılan ve yalnızca ibadete açık tutulan Katedral, can güvenliği açısından binanın kullanılmaması daha uygun görülüp tamamen kapatıldı. Pazar günleri kutsal Ayin başka bir kilisede yapılmaktadır.

Efkaristiya Muhafazasında bulunan Efkaristiya hemen başka bir odaya alındı ve katedral içerisindeki değerli dini obje, resim, heykel ve kutsal emanetler güvenli bir yere taşındı.

Aziz Yuhanna Katedrali

Birkaç yüz metre ötedeki Aziz Polikarp kilisesi de önemli ölçüde hasar gördü. Çan kulesinin çok kötü durumda, görkemli fresklerle kaplı tavanda çok sayıda çatlakların oluştuğu ve parçaların yere düştüğü görüldü. Siyah Meryem Ana heykeli kaidesinden düşerek, başındaki tacı kayboldu, sağ kolu ve sağ ayağı kırıldı.

Aziz Polikarp Kilisesi’nin Depremden Sonraki Hali

Kilisenin içindeki girişte pazar günü öğleden sonra büyük su baskını meydana geldi ve bu sabah pazartesi günü su geri gitti. Aziz Polikarp Kilisesi Covid-19 nedeniyle birkaç aydır ziyarete kapalıdır ve sonraki özel planlamış dualar da iptal edildi.

Aziz Polikarp Kilisesi’nin Siyah Meryem Ana Heykeli

Karşıyaka Azize Helena Kilisesi de büyük hasar gördü. Bütün tavanlarda çatlaklar oluştu, bazı parçalar ve dışarıda bazı blok taşlar düştü. Çatıda çoğu kiremitler kırıldı. Ana giriş kapısında sütunlar kırılıp bir kısmı yere düştü bir kısmı da düşmek üzere… Kilise şu anda kapalı durumdadır.(Nathalie Ritzmann/ SAT-7 TÜRK İzmir)

Aziz Polikarp Kilisesi’nin Depremden Sonraki Hali

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Sevgi Şehidi: Savaşın Parçaladığı Suriye’de Hollandalı Pederin Fedakarlığı

Hollandalı Peder Frans van der Lugt, Mesih'in "Birbirinizi benim sizi sevdiğim gibi sevin" buyruğunu somutlaştırdı. Çarmıh Yolu'nda...

Somali’de 6 Hristiyan Katledildi

Somali'de 29 Mart'ta El-Şebab militanları, Müjde'yi (Tanrı Sözü) duyurduğu gerekçesiyle altı Kenyalı tüccarı öldürdüğünü duyurdu. Christian Today'in ulaştığı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi