19 Nisan 2024 Cuma

İzmir Diyosezi’nde Ruhani Meclis Açılışı

Tüm dünyada olduğu gibi, 17 Ekim 2021 tarihinde İzmir Başepiskoposluğu yeni ruhani meclisi, “Rahipler Meclisi 2021-2023” açıldı ve Alsancak Rosario Kilisesi’nde İzmir Latin Katolik Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilen görkemli bir Ayin ile gerçekleştirildi.

Alsancak Kilisesi’nin Başrahibi Peder İgor Barbini, İzmir Başepiskoposluğu’nun Şansölyesi (Özel Kalem Müdürü), Peder Alessandro Amprino ile İzmir Başepiskoposluğu’nun Genel Vikeri Peder Felianus Dogon Ayin’e eşlik ettiler ve İzmir’in tüm kiliselerinden gelen rahipler katıldılar. Kilisenin korosu ilahiler söyleyerek Ayin’e renk kattı. Kiliseye katılım oldukça kalabalıktı.

Hoş geldiniz konuşmasında Peder İgor, “Sinod, Kilise için bir lütuf dönemi olacaktır ve bu dönemin kilisemizde açılışının yapılmasından dolayı çok mutluyum. Her cemaatin bu fırsatı yaşamaya başlaması için Rab’den gelen bir armağan olarak daha fazla imanla ve geleneksel inanca gerçek bir geçişle bu yolda yürümeye tekrar başlayabiliriz” dedi.

Episkoposlar Meclisi, İkinci Vatikan Konsili’nin meyvesi olarak Papa 6. Pavlus’un isteği üzerine kurulmuştur. Konsil’in ortaya koymuş olduğu diyalog ve karşıt görüşlerin ortaya çıkmasıyla ayrıca Papa’nın Başkanlığında tüm Kilise’nin çağdaş dünyadaki görevine etkin destek sunmaya devam etmesini sağlamaktadır. 1965 yılından günümüze kadar geçen sürede Hristiyan inancı için önemli konuları ve coğrafi bölgelerin sorunlarını ele alan 29 toplantı gerçekleştirilmiştir. 2018 yılına gelindiğinde ise Papa Françesko önemli bir reformu gerçekleştirmek istemiştir: Roma’daki Episkoposlar toplantısı Ruhani Meclis’in son işlerinin değil, tam tersi merkezi olacaktır. Sinod’un kahramanlığı tüm Kilise’ye aittir: Episkoposlar, Rahipler, Kutsanmışlar, imanlı halk, gençler ve yetişkinler, herkes Rab’bin sayesinde toplanacak ve O’nun sözlerini duyacaklardır. Bu şekilde her birimiz Vaftiz erdeminde olduğu gibi, Kilise yaşamına aktif olarak katılmaya çağrılırız. Bir sonraki Episkoposlar Ruhani Meclisi’nin teması Kilise yaşamını belirleyen ve sinodal bir Kilise için üç kelimeyi düşünmemizi sağlayacaktır: Birlik, Katılım ve Görev.

Monsenyör Martin vaazında diğer yandan: “Dünyaya egemen olan sosyal ve politik güçlerin takımyıldızlarında yaşıyoruz, ancak aramızdaki ilişkilerde güç kullanma sorunu da var, kendimizi başkalarına dayatma eğilimindeyiz. Aile hayatında ve sosyal hayattaki görünüşümüzde başarılı olmak için her şeyi yapıyoruz. Dünya ekonomisindeki farklı güçler diğerlerini yok etmeye çalışıyor, zengin ile fakir arasındaki farkın giderek arttığına tanık oluyoruz. Sadece bizim karar vermemiz gerektiğini, aksi takdirde dünyanın işlemeyeceğini düşünüyoruz. Ne yazık ki bu aramızda, Kilise’de de oluyor… Kilise’de pek çok kez Yakup ve Yuhanna gibi davranan insanlar vardır. Önemli koltuklarda oturmak istiyorlar… Kilise’ye ait olan hiçbir şey, herhangi bir çıkar için tahsis edilemez, ancak yalnızca hizmet ifadesi olarak yönetilebilir. Kilise’yi Kilise yapan ve Mesih’e sadık olmak için esas olan şey, kişisel çıkar değil, gerçek hizmettir.

Çarmıhın gölgesinde, ilişkilerin güç ve statüyle değil, statüsü olmayanlar için hizmet ve misafirperverlikle yönetildiği yeni bir topluluğa kısa bir göz atıyoruz, fidye olarak sunulanların, başkaları için yaşadığı bir topluluk…

Bu anlamda sizleri bugün başlattığımız Sinod sürecine katılmaya davet ediyorum. Kilise’mizi yenilemek ve bugün karşılaştığımız zorluklara cevap vermek için düzenlenecek toplantılara katılarak, paylaşarak ve konuşarak, birbirimizi dinleme ve paylaşma yeteneğimiz hepimize saygınlık alanı, Kutsal Ruh’a kalplerimizi verme ve bu buluşmalarla birlikte Kilise’mizi yenileme imkânı sağlayacaktır” dedi. 

Ayin bitmeden önce tüm katılımcılara verilen yazıda şunu okuyoruz: 2023 yılında Roma’da Episkoposlar Meclisi ile sonuçlanacak olan Ruhani Meclis sürecine başlıyoruz. Son yıllarda Kilise’yi içeriden ve dışarıdan sarsan bu zamanlar, Kilise için belirleyici bir süreçtir. Papa Françesko, bizi birlikte düşünmeye, iman deneyimimizi paylaşmaya, birbirimizi cesaretlendirmeye ve Kilise’nin görevine katılmaya davet ediyor. Kilise durağan bir  gerçeklik değildir, bizler, yolumuzu üstlenmeye istekli olmayı içeren, bu dünyada hiçbir şeyin sonsuza dek kazanılmadığını ve iman alanında hiçbir şeye sahip olamayacağımız  gerçeğini kabul etmeye hazır ve bu yolda olan bir halkız. Biz Ruhani Meclis’i üç boyutta yaşamak istiyoruz: “Paylaşım, Katılım ve Görev.”

“Aileler ve Gençler”; yoksullarla yardımlaşma olan Caritas – “Kilise’nin hayırseverliğinin bir ifadesi olarak “Caritas”“Dönüştürülmek” (Tanrı, bizi hayatımızın gerçekliği hakkında kendimize sorular sormaya davet ediyor) ve “Kendimizi Kutsal Ruh’a Açma” konuları da bulunuyor.

Ayin bittikten sonra, kilisenin bahçesinde bir kokteyl verildi. Paylaşımlarla Ruhani Meclise, ortak bir yolu yürüme ifadesi ile başlandı. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi