26 Nisan 2024 Cuma

İzmir’de Epifanya Bayramı ve Mgr Lorenzo’ya Teşekkür Ayini

İzmir Santa Maria Kilisesi’nde, 6 Ocak günü Epifanya Bayramı (Vaftiz) İzmir Başepiskoposu Mgr Lorenzo Piretto tarafından yönetilirken, kendisine bir de teşekkür ayini gerçekleştirildi. Aziz Yuhanna Katedrali’nin rahibi Peder Ugo da ayine eşlik etti. Ayine İzmir’deki Katolik kiliselerden, Efes Meryem Ana Evi’nden ve Antalya Katolik Kilisesi’nden Başpapazlar katıldı.

Ayrıca İtalya’nın İzmir Konsolosu Valerio Giorgio ve Fransa’nın İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak’ın yanı sıra şehrin Protestan, Baptist ve Anglikan cemaatlerinin temsilcileri de törene katıldılar.

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan Sözler ve Aziz Pavlus’un Efeslilere Mektubu’ndan Sözler okunduktan sonra Diyakon Nikola, Aziz Matta İncil’inden ayetler okudu.

Ardından Monsenyör Piretto diplomat ve farklı cemaatlerden katılımcılara hoş geldiniz dedikten sonra verdiği vaazında: ”Bugün Epifanya bayramını kutluyoruz. Bugünkü İncil metni bize, Kral Mesih’e ilk tapanların putperestler olduğunu gösteriyor. Üç müneccim Beytlehem’e ulaşmak için bir yıldız, ardından Kutsal Yazı tarafından yönlendirildiler. Bu yeni doğanın önüne gelip ona hediyelerini sundular: altın; kral, günnük; Allah, mür de ölümlü insan olduğunu gösterir.

Bu ayinde aynı zamanda İzmir’de beş yıl boyunca Episkopos olarak hizmet ettiğim için Rab’be teşekkür etmek istiyorum. Armamda “merhamet” yazılıdır. Evet, Rab bana her zaman sonsuz bir merhametle baktı. Bana lütfunu verdi. Zor durumlarda bana ışık, umut ve teselli verdi. Beni kaç kez bağışladı! Ama elimi hep tutmuş olan, Allah’ın Annesi, Efesli Meryem Ana’ya; bu Kutsal Topraklarda İncil’i ilan ve tanıklık eden tüm havariler ve azizler: Yuhanna, Pavlus, Filipus, Polikarp’a şükranlarımı sunuyorum. Her zaman onlar tarafından korunduğumu hissettim. Rahiplere, rahibelere ve tüm Katolik imanlılara teşekkür ediyorum. Her zaman sevginizi ve desteğinizi hissettim. 2 Şubat’ta yeni Episkopos olarak görevine başlayacak olan Peder Martin için dua edelim. Benim ve İstanbul’daki yeni görevim için dua etmeye devam edin” dedi.

Ayin bittikten sonra, Peder Ugo İzmir Başepiskoposu Mgr. Martin Kmetec’in gönderdiği İtalyanca okuduğu mesajında, “Smyrna Başepiskoposluğu’nun Çobanı’nı selamladığı ve teşekkür ettiği şu anda hepinizle birleşiyorum. Tanrı’ya, Kilise ile ilgilenen ve Ona bakan episkoposa; rahipler, adanmışlar ve herkes adına teşekkür etmek istiyorum” cümleleri yer aldı.

Ardından Peder Gabriel, hem rahipler adına hem de mevcudiyeti için kişisel olarak kendisine teşekkür etmek için Episkopos Lorenzo’ya seslendi: ”Öncelikle İzmir’de bulunduğunuz sürece hizmetleriniz sebebiyle fakat her şeyden önce bizimle birlikte olduğunuz ve ‘Siz’ olduğunuz için teşekkür ederim. Görev süreniz boyunca ister Levanten ister Türk ister yabancı olsun, tüm cemaatin takdirini kazandınız. Episkoposluğunuzun 5 yılı boyunca İzmir Rahipler Meclisi içinde, sizin de kesinlikle uzak olmadığınız ender bir kardeşlik ortamı hüküm sürdü. İzmir Hristiyan cemaati, doğal nezaketiniz, iletişimsel sevinciniz ve bilge kişiliğiniz için aynı zamanda da ülkenin gerçeklerinin yol açtığı fırtınalı sularda Kilise’nin kayığına ihtiyatlı ve açık fikirli bir şekilde önderlik etmeniz sebebiyle minneti size bir borç bilir.”

Sonra Santa Maria kilisesinin Başrahibi Peder Pietro tüm rahipler, rahibeler ve adanmışlar adına 5 yıl boyunca yaptığı hizmete teşekkür etmek amacıyla, Aziz Yuhanna’nın genç Aziz Polikarp’ı eğittiği kadim bir ikonanın görüntüsünü barındıran gümüş bir madalyonu Mgr. Lorenzo’ya hediye etti. Nathalie Ritzmann (SAT-7 TÜRK, İzmir)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi