24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir’de Havari Aziz Yuhanna Bayramı Kutlaması

Havari Aziz Yuhanna Bayramı, 27 Aralık Salı akşamı İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde kutlandı.

Vatikan İsveç ve İzlanda Büyükelçisi Monsenyör Julio Murat tarafından yönetilen ayin, İzmir Latin Katolik Kilisesi Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec ve İzmirli Fransisken Kapüsen Rahibi Peder Pio Murat törene eşlik etti.

İzmir Anglikan Kilisesi’nden Peder James Buxton, Roma’dan gelen Asya-Okyanusya için Fransisken Küçük Kardeşler Rahip Topluluğu (OFM) Yönetici Kurulu’nun Türkiye Genel Temsilcisi Peder John Wong, birkaç temsilci ve İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler de ayinde hazır bulundular.

Tüm tören boyunca İzmir Katedrali’nde kutsal emanetler olarak geçen dört İncil Yazarı’nın (Yuhanna, Matta, Markos ve Luka) Kemikleri hürmete sunuldu.

Dört İncil Yazarı’nın (Yuhanna, Matta, Markos ve Luka) Kemikleri

Tören başlangıcında İzmir Başepiskoposu Martin Kmetec yaptığı açılış konuşmasında: “Sevgili Öğrenci Aziz Yuhanna’nın Yortusu bizleri ortak evimiz olan Episkoposluk katedralimizde bir araya getirmektedir ve temel gerçeği olan ‘Tanrı’nın sevgi olduğunu’ Aziz İncilci Yuhanna’nın koruması ve mesajına emanet edilmiştir. Bu mesajın özel bir şekilde kalplerimize girmesini umuyoruz” dedi.

Kutsal Kitap okumalarından sonra vaazında, Peder Pio Murat, Havari Yuhanna’nın hayatını anlattı: “Bir Havari tarafından İzmir’de bir cemaat kuruldu ve bu cemaat 2000 yıldan beri bize kadar iletildi. Aziz Yuhanna nihayetinde cahil bir kişiydi; balıkçıydı ve bir gün Mesih İsa ile karşılaştı. İsa’yı takip etmek için hemen her şeyini bıraktı ve İncil Sözlerini yazmaya koyuldu.

Arkamızda Aziz Yuhanna resim üzerinde bir kartal görüyorsunuz: Kartal Aziz Yuhanna sembolüdür, çünkü kartal demek en yükseğe çıkıp, her şeyi derinlemesine gören bir hayvandır. Tıpkı  İlahiyatçı Aziz Yuhanna gibi” dedi.

Vatikan İsveç ve İzlanda Büyükelçisi Monsenyör Julio Murat

Ozan Karagöz tarafından yönetilen Katedral Korosu ve org çalan Yasemin Perşembe; Latince, Türkçe ve İngilizce dillerinde bu görkemli ayine renk kattılar. (Nathalie Ritzmann, SAT-7 TÜRK/ İzmir)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi