24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir’de Kutsal Cuma Mesih İsa’nın Izdırapları Töreni ve Haç Yolu

İzmir Santa Maria Kilisesi’nde Kutsal Cuma günü Mesih İsa’nın Izdırapları töreni ve ardından Haç Yolu gerçekleştirildi.

Anma İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken, Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü, Bornova Meryem’in Kutsal Adı Kilisesi’nin, Santa Maria Kilisesi’nin ve Karşıyaka Azize Helena Kilisesi’nin rahipleri törene eşlik ettiler.

Peygamber İşaya’nın Kitabı’ndan Sözler ve İbranilere Mektup’tan Sözler okunduktan sonra Aziz Yuhanna tarafından yazılan, “Mesih İsa’nın Izdırapları ve Ölümü” Monsenyör Martin, diyakon Nikola ile cemaatten bir katılımcı tarafından birlikte okundu.

Ardından Monsenyör Martin, Türkçe ve İngilizce verdiği vaazında: “İsa’nın çarmıhta telaffuz ettiği merhamet sözleri, Allah’ın bizi bağışlama isteğini ifade eder. Bu, Hristiyan umudunun temelidir; Allah bizi önceden bağışladı (Romalılar 5: 8-10); Tanrı’nın bağışlaması zaten oradadır. İnsan, Allah’ın bağışlamasında yeniden doğar ve tüm hayatı bağışlanma ile işaretlenir. Tanrı’nın bağışlaması, insanın suçundan önce gelir. Ancak günah işlendiğinde, bağışlanma bir barışma süreciyle gerçekleşir. Bunun için itirafta bulunma şansına sahibiz. Allah’ın çarmıhtaki bağışlaması barışma sırrında bedenleşir. Çarmıhtaki Mesih’i imanla derin derin düşünelim” dedi.

Evrensel Dualar söylendikten sonra Haça hürmet gösterildi. Haçın üstündeki örtü aşamalı olarak kaldırılırken, herkes saygı işareti olarak, üç kere diz çökerken, her defasında bir dua okundu. Ardından Monsenyör Martin, haçı tutarken tüm cemaat diz çöktü ve bir süre sessiz kaldı. Bu sene salgından dolayı geleneksel Haçtaki Mesih İsa’yı öpüş ritüeli yapılmadı.

Tören bittikten sonra Haç Yolu gerçekleştirildi; sadece birkaç din görevlisi ve rahip 14 durağa geçip dolaştılar, cemaat mensupları yerlerinde kaldı.

Her durağın adı anons edildiğinde cemaat, Latince ”Adoramus te” nakaratını (yakarış) söyleyerek kısaca diz çöktü. Ardından dört İncil’den Sözlerle Mesih İsa’nın Istırabı’nın metinleri Türkçe, İngilizce ve İtalyanca olarak her durakta bu dillerden biriyle okunduktan sonra, her durakla ilgili meditasyonlar da tüm katılımcılar tarafından birlikte okundu. (Nathalie Ritzmann, SAT-7 TÜRK/İzmir)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi