3 Mayıs 2024 Cuma

İzmir’de Paskalya Arifesi ve Bayramı Kutlandı

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Kutsal Paskalya Arife Ayini ve Paskalya Bayramı görkemli bir şekilde gerçekleştirildi.

Cumartesi akşamı Paskalya Arifesi Ayin’i İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Metropoliti Bartholomeos Samaras ve rahip Andrew Ayin’in ilk ve ikinci bölümünün bir kısmına katıldılar. 

Paskalya Arifesi Ayin’i geleneksel dört temel aşama ile yapıldı. Önce Katedral’in kapısında ateşin kutsanması ve Paskalya mumunun hazırlanmasını içeren ışık töreni oldu. 

Monsenyör Martin, Arife’nin anlamını açıkladıktan sonra ateşi takdis etti ve Paskalya mumu üzerine bir haç çizdi, üstüne Alfa harfini, altına Omega harfini ve etrafına yılın tarihini yazdı. Ardından Paskalya mumunu ateşle yaktı ve rahipler cemaatin de mumlarını yaktıktan sonra sunağa doğru yürüyüş ilk olarak Başepiskopos’un mumu tutarak ilerlemesiyle başladı ve kilise yavaş yavaş ışıklandırıldı.

Karşıyaka Azize Helena Kilisesi’nden Peder Iosif Robu yaklaşık on dakikalık “Praeconium Paschale” (Paskalya Övgüsü) ilahisini Türkçe olarak söyledi. Ardından ikinci bölümde Kutsal Kitap okuması yapıldı. Sonra Katedralin Rektörü Peder Dariusz Bialkowski, Aziz Markos tarafından yazılan Mesih İsa’nın Müjdesi’nden sözler okudu. 

Monsenyör Martin Türkçe verdiği vaazında: Evet, bu gece Ayin Mesih’in dirilişiyle birlikte karanlıktan aydınlığa çıktığımızı anlamamıza yardımcı oldu. İsrail halkının kölelikten özgürlüğe geçişi gibi. Mesih gözlerimizi ışığa açtı. Mesih varlığımızı ışığa açar. Dirilen Mesih İsa varlığımızı ilahi yaşamla tanıştırır. O yaşamımızı sonsuzluğa açar çünkü o dünyevi varlığımıza sonsuzluğun tohumunu atmıştır. Hiçbir korku bize zarar veremez. Melek kadınlara şöyle dedi: “Korkmayın, siz haça gerilen Nasıralı İsa’yı arıyorsunuz: O dirildi, burada değil; işte O’nu koydukları yer.”

 O andan itibaren Mesih’e inananlar, O’nu sevenler için her şey değişti.

Bu değişim yaşamımızı derinden etkilesin: O’nun bedeni olan Kilise’nin bir parçası olduk. Onda insan varoluşuna dair yeni bir görme kabiliyeti edinerek yaşamımız için yeni bir görüşe sahibiz. Dirilmiş Rab bize yaşama cesareti verir. Çünkü onunla buluşabiliriz. Dirilişinin anlamı, O’nun mevcut olmasıdır. O bizi yeni bir hayata davet ediyor.

İsa bize cesur seçimler yapmamız için güç verir, çünkü imanla sonsuzluk için yaratıldığımızı ve onun huzurunda her acı ve her üzüntü için teselli bulduğumuzu biliriz. Mesih dirildi, gecemizi aydınlatmak için buradadır. Sevinelim, yaşamlarımızı ona bağlayalım. Sonsuzlara dek onda varlığımız sürecek. Böyle olsun. Çünkü İsa dirildi. Gerçekten dirildi. dedi. Ardından Peder Pascal İngilizce olarak vaaz verdi.

Üçüncü bölüm vaftiz suyunun takdisiydi. Peder Iosif Robu tarafından “Azizlere Yakarış’’ ilahisi söylendikten sonra Monsenyör Martin vaftiz suyunu takdis etti ve Paskalya mumu suya batırıldı. Sonra vaftiz yeminlerinin yenilenmesi tüm cemaat ile birlikte yapıldı. 

Ardından Paskalya mumunu ateşle yeniden yaktı ve tekrar cemaatin mumlarını da yaktıktan sonra Monsenyör Martin herkesi takdis etti. Efkaristiya Kutlaması ile Arife’nin dördüncü bölümü bitirildi.

Ertesi gün, Paskalya Bayramı Ayin’i, dopdolu olan Aziz Yuhanna Katedrali’nde türkçe ve ingilizce olarak Monsenyör Martin tarafından tekrar yönetildi. İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler Ayin’e katıldılar.

Başepiskopos tüm katılımcıları takdis etti. Okumalar ardından Paskalya Ezgisi ilahisi Latince olarak peder Iosif Robu tarafından söylendi ve Aziz Yuhanna İncil’inden sözler Bornova Kilisesi’nden peder Adrian Loza tarafından okundu. Sonra Mons. Martin türkçe verdiği vaazında: “Mesih, kamusal yaşamı boyunca havarilerin, öğrencilerin ve pek çok kadın ve erkeğin yaşamına girmiştir. Ama imana gelen havarilerin derin yaşamlarına girmesi ancak Çarmıhtaki ölümünden ve dirilişinden sonra olmuştur. Acaba ne için? …. Dirilen Mesih onların yaşamları ışığıyla aydınlattı ve tamamen değişti. Ve sonra, onun dirilişi kendi iman tecrübesine derin bir şekilde bağlandığı için tüm yaşamlarını onun dirilişini duyurmaya adadılar…

…Paskalya inancımızın içeriği şudur: Mesih haça gerilip öldü ve dirildi. Bedeniyle ve ruhuyla tamamen yeni bir yaşama kavuşmuştur. Bu yeni yaşam onun tüm insanlığını kucaklamaktadır. Dirilen Mesih bu İlahi yaşamının tüm gerçekliğine sahiptir. Ve onunla birlikte biz de bu ebedi yaşamda ortak oluyoruz. Böyle olsun.” dedi. Ardından Bornova Kilisesin’nden Peder Pascal Robert İngilizce olarak ta vaaz verdi.

Bu iki Ayinin bitiminde Mons. Martin Paskalya dileklerini cemaatine iletti.

Orgu çalan Yasemin Perşembe ve Karşıyaka Kilisesi’nden peder Iosif Robu bu görkemli Ayinlere Türkçe, İngilizce ve Latince ilahileriyle muhteşem şekilde renk kattılar. Pazar günü ise cemaatten Michael Burke ve Ann Gogerty İngilizce bazı ilahiler söyledi. 

Paskalya Bayramı Töreni bittikten sonra tüm gelenler Katedral’in avlusunda toplandı ve cemaatin getirdiği ikramlar paylaşıldı.

(SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi