28 Mart 2024 Perşembe

İzmir’de Paskalya Arifesi ve Bayramı

İzmir Santa Maria Kilisesi’nde Kutsal Paskalya Arife Ayini ve Paskalya Bayramı kutlamaları, sokağa çıkma yasağına rağmen, Valilik izniyle cemaat ile gerçekleşti.

Paskalya Arifesi Cumartesi günü, İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken, Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü, Bornova Meryem’in Kutsal Adı Kilisesi’nin, Santa Maria Kilisesi’nin ve Karşıyaka Azize Helena Kilisesi’nin rahipleri törene eşlik ettiler.

Paskalya Arifesi geleneksel dört temel aşama ile yapıldı. Önce ateşin kutsanması ve Paskalya mumunun hazırlanmasını içeren ışık töreni gerçekleştirildi. Monsenyör Martin, Arife’nin anlamını açıkladıktan sonra ateşi takdis etti, sonra Paskalya mumu üzerine bir haç çizdi, üstüne Alfa harfini, altına Omega harfini ve etrafına yılın tarihini yazdı. Ardından Paskalya mumunu ateşle yaktı ve rahipler cemaatin de mumlarını yaktıktan sonra sunağa doğru yürüyüş yaparken kilise yavaş yavaş ışıklandırıldı.

Kutsal Kitap’ın okunması olan ikinci bölümde Yaratılış Kitabı’ndan sözlerle başlandı, Çıkış Kitabı’ndan sözlerle, Peygamber Hezekiyel’in Kitabı’ndan sözler ve Aziz Pavlus’un Romalılara Mektubundan sözler ile devam edildi. Sonra Diyakon Nikola Aziz Markos İncil’inden Sözler okudu.

Monsenyör Martin Türkçe, İngilizce ve İtalyanca verdiği vaazında diğer yandan: “Vaftizimizle yeniden yaratılmış oluruz. İsa’nın ölümü ve dirilişinde yeniden yaratıldık. Bizim yolumuz ebediyete açıktır…

Mezarın önündeki taş, burada ve şimdi aramızda olabileceğini bildiğimiz birçok engeli ve yaşamımızdaki yeni lütuf hayatımıza karşı çıkmayı simgeliyor. Ama korkmamalıyız. Rab dirildi. O’nun hayatımızda var olduğunu bildiğimizde her şey daha kolay hale gelir” dedi.

Üçüncü bölüm vaftiz suyunun takdisiydi. Peder Felianus tarafından “Azizlere Yakarış’’ ilahisi söylendikten sonra Başepiskopos vaftiz suyunu takdis etti ve Paskalya mumu suya batırıldı. Sonra vaftiz yeminlerinin yenilenmesi cemaat ile yapıldı. Ardından Paskalya mumunu ateşle yeniden yaktı ve rahipler tekrar cemaatin mumlarını da yaktıktan sonra Monsenyör Martin herkesi takdis etti. Efkaristiya Kutlaması ile Arife’nin dördüncü bölümü bitirildi.

Pazar günü, Paskalya Bayramı Monsenyör Martin tarafından tekrar yönetildi. İncil okumasından önce Sequentia – Paskalya Ezgisi – Victimae paschali (Paskalya Kurbanı) ilahisi söylendi.

Peder Felianus, Türkçe ve İngilizce verdiği vaazında Paskalya mutluluğunu ve umudunu hatırlattı. (Nathalie Ritzmann, SAT-7 TÜRK/İzmir)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi