25 Nisan 2024 Perşembe

İzmir’de Paskalya Bayramı

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Kutsal Paskalya Arife Ayini ve Paskalya Bayramı görkemli şekilde gerçekleştirildi.

Cumartesi akşamı Paskalya Arifesi İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilirken İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Metropoliti Bartolomeo Samaras ve Diyakonu Andrew birinci bölüme katıldılar. Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü Peder Ugo De Rosa ve Bornova Meryem’in Kutsal Adı Kilisesi’nin Rahibi Peder Pascal Robert de törene eşlik ettiler.

Paskalya Arifesi geleneksel dört temel aşama ile yapıldı. Önce Katedral’in kapısında ateşin kutsanması ve Paskalya mumunun hazırlanmasını içeren ışık töreni oldu. Monsenyör Martin, Arife’nin anlamını açıkladıktan sonra ateşi takdis etti ve Paskalya mumu üzerine bir haç çizdi, üstüne Alfa harfini, altına Omega harfini ve etrafına yılın tarihini yazdı. Ardından Paskalya mumunu ateşle yaktı ve rahipler cemaatin de mumlarını yaktıktan sonra sunağa doğru yürüyüş ilk olarak Peder Ugo’nun mumu tutarak ilerlemesiyle başladı ve kilise yavaş yavaş ışıklandırıldı.

Katedral’in Koro Şefi Ozan Karagöz tarafından Latince yaklaşık on dakikalık “Praeconium Paschale” (Paskalya Övgüsü) ilahisi söylendi. Ardından ikinci bölümde Kutsal Kitap okunması yapıldı. Okumalara Tekvin Kitabı’ndan sözlerle başlanarak, Çıkış Kitabı’ndan sözlerle, Peygamber Hezekiyel’in kitabından ve Aziz Pavlus’un Romalılara Mektubu’ndan sözler ile devam edildi. Sonra Peder Ugo, Aziz Markos tarafından yazılan Mesih İsa’nın Müjdesi’nden sözler okudu. 

Monsenyör Martin Türkçe verdiği vaazında: “Bu gece tüm dünyanın Hristiyanları dirilmiş İsa’yı kutlamak için toplanıyorlar. Günah ve karanlık yenildi. Geçti. Mesih İsa ile yeni bir döneme, yeni bir zamana giriyoruz. Işık zamanına. Çünkü Dirilen Mesih İsa Dünyanın ışığıdır. Bizim ışığımızdır O! Uyanık kalmak istiyoruz. Uyanık kalmak gözlerimizi açık tutmak demektir. Dikkatli olmak demektir. Kutsal sözleri dinlediğimiz ve dua ettiğimiz zaman, karanlık geçer ve yeni bir gün doğar. Kalbimizde ebediyete kadar yanan ışık olsun.

Dirilmiş İsa gözlerimizin önünden kayboldu; ancak Paskalya mumu dünyanın sonuna kadar varoluşunu bize bildiriyor. Her zaman sevgisine güvenebiliriz. Bu kutlamayı bir geçiş gibi yaşayalım. Günahtan barıştırmaya ve yaşama geçiş. Bizim “Mısır’dan çıkışımıza” güvenmeye hak veren gecemizdir” dedi. Ardından Peder Pascal İngilizce olarak vaaz verdi.

Üçüncü bölüm vaftiz suyunun takdisiydi. Koro şefi Ozan Karagöz tarafından “Azizlere Yakarış’’ ilahisi söylendikten sonra Mons. Martin vaftiz suyunu takdis etti ve Paskalya mumu suya batırıldı. Sonra vaftiz yeminlerinin yenilenmesi tüm cemaat ile birlikte yapıldı. 

Ardından Paskalya mumunu ateşle yeniden yaktı ve tekrar cemaatin mumlarını da yaktıktan sonra Monsenyör Martin herkesi takdis etti. Efkaristiya Kutlaması ile Arife’nin dördüncü bölümü bitirildi.

Ertesi gün, Paskalya Bayramı, dopdolu olan Aziz Yuhanna Katedrali’nde farklı dillerde ve Monsenyör Martin tarafından tekrar yönetildi. 

Başepiskopos tüm katılımcıları takdis ettikten ve Yuhanna kitabından sözler okunduktan sonra Mons. Martin verdiği vaazında, “Hayatın belirli anlarında, bize insanın tüm varlığının sonunun bir mezar olduğu anlaşılıyor. Bize öyle geliyor ki hayatın kendisi sadece bedenimiz için değil, projelerimiz, arzularımız, sevgimiz için bile de bir mezardır. Bazen ruhumuzu, masumiyetimizi, umudumuzu gömdüğümüz bu mezarda toplanır yüreğimiz. Yaşıyoruz ama gerçekten yaşamıyoruz… Biz de Dirilen İsa ile karşılaşabiliriz. Mesih’in Diriliş Bayramı bize, doğumdan itibaren hayatımızın tüm anlarının ve tüm durumlarının, O’nunla ölü ve diri bir karşılaşma anları olabileceğini hatırlatır. Her şeyden önce, kutladığımız Efkaristiya’da. İman ve sevginin tanıklığı vasıtasıyla, birbirimizden aldığımız umut ve teselli içinde. Bizi tek beden, tek ruh, tek Kilise yapan iman birliğidir. Hristiyanlar için İsa Mesih hayatımızın mutlak içeriğidir. Hayatımızın yollarında mevcut olan Diri Rab’be imanımızı bugün ve her zaman yenileyelim.” dedi.

Paskalya Bayramı Töreni bittikten sonra herkes Katedral’in avlusunda toplandı ve ikram paylaşıldı.

Ozan Karagöz’ün yönetimindeki Katedral’in korosu, orgu çalan Şerkan Şahin ve Katedral’in görevlisi Mesut Kalaycı bu görkemli Ayinlere Türkçe, İngilizce ve Latince ilahileriyle renk kattılar.

(SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi