28 Mart 2024 Perşembe

İzmir’de Pentikost Arifesi ve Bayramı Kutlaması

Her yıl Paskalya’dan 50 gün sonra kutlanan Pentikost Bayramı, İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde 27 Mayıs Cumartesi akşamı başlayarak kutlandı.

Ayini İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec yönetirken, Aziz Yuhanna Katedrali’nin Rektörü peder Dariusz Bialkowski, Başepiskoposun Şansölyesi Peder Alessandro Amprino, Göztepe Kilisesi’nin Rahibi Peder Ireneusz Bochinsky, Bornova Kilisesi’nin Rahipleri Adrian Lozan, Pascal Robert ve Felyanus Dogon ile Meryem Ana Evin’den peder Jawahar Jerry Cutinho Ayin’e eşlik ettiler.

Yaratılış Kitabı’ndan sözler, ikinci okuma olarak Mısır’dan Çıkış Kitabı’ndan Sözler, sonra Peygamber Hezekiel’in Kitabı’ndan Sözler ve ardından Elçilerin İşleri Kitabı’ndan Sözler cemaatin farklı üyeleri tarafından okunduktan sonra Peder Dariusz Aziz Yuhanna tarafından yazılan Mesih İsa’nın İncil’inden sözleri okudu. 

Sonra Monsenyör Martin verdiği vaazında: “İnsanlık ilahi Kelam’ın beden almasıyla kurtarılır ve yeniden yaratılır.  Kutsal Ruh’un gücü Bakire Meryem’in ruhuna ve bedenine dokunur ve bu tarifsiz olayda Tanrı’nın Oğlu’nun insani yaşamı dünyaya getirilir. Kilise’yle birlikte Kutsal Ruh’un, kendilerini imanla onun işine açan herkesin yaşamında çalıştığını onaylayabiliriz” dedi.

Pentikost Bayramı, 28 Mayıs Pazar sabahı, Aziz Yuhanna Katedrali’nde gerçekleştirilirken ilk olarak Elçilerin İşleri Kitabı’ndan sözler ve Aziz Pavlus’un Korintilere 1. Mektubundan sözler okundu. Sonra Peder Dariusz Aziz Yuhanna tarafından yazılan Mesih İsa’nın Müjdesi’nden sözler okudu. 

Ardından İzmir Başepiskoposu vaazında: “Kilise, Kutsal Üçlü Birlik’teki yaşam imgesinde bulunan kişilerin birliğidir. Baba ve Oğul’u birleştiren sonsuz sevgidir ve bu sevgi Kutsal Ruh’tur. İsa Kurtuluş işini tamamladıktan sonra Babası’nın yaşamına geri döner. Ancak kendisi ve Babası arasındaki aynı sevgi doluluğunun Kilisesi’nde de kalmasını ister. Dirilen Mesih İsa öğrencilerine Kutsal Ruh’u verir. Kutsal Ruh’u, Teselli Ruhu’nu bağışlar. Güç Ruhu. Işık Ruhu. Yaşam Ruhu. Baba’nın Ruhu, Yaşam veren Kutsal Ruh’tur. Oğul’un Ruhu. Kutsal Ruh Kilise’nin ruhudur. Kilise’nin en içindeki hayattır.

Dirilen Rab şimdi de aramızda mevcuttur ve onun yaşam veren ruhu – Kutsal Ruh’tur” dedi.

İsa Mesih’in vaat etmiş olduğu gibi, Son Akşam Yemeği Odası’nda duada bulunan Meryem’in ve Havarilerin üzerine Kutsal Ruh indi. Kutsal Ruh, Rab’be iman edenleri armağanlarıyla doldurdu. Aynı şekilde bizleri de Allah’ın sevgisi ile dolduran, bizi imanda güçlendiren;  Mesih’in tanıkları kılarak Kilise’yi oluşturan Kutsal Ruh’tur. Pentikost Bayramı bunu bize hatırlatıyor.

Ozan Karagöz’ün yönetimindeki Katedral’in korosu, orgu çalan Yasemin Perşembe bu iki törene de uygun ilahilerle – Sequentia (Pentikost Ezgisi) gibi – eşlik etti ve renk kattı. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi