8 Mayıs 2024 Çarşamba

İzmir’de Türkiye Efkaristiya Yılı’nın Açılışı

İzmir Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda 2 Aralık Cumartesi günü saat 18.00’de “Türkiye Efkaristiya Yılı’nın Açılışı” İzmir Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec’in yokluğunda, Efkaristiya Kongresi Türkiye temsilcisi olan Peder Alessandro Amprino tarafından yönetildi. İzmir’in farklı kiliselerinden rahipler ile Antalya Kilisesi’nden Peder Ludger Pasker bu töreni katıldı.

İlk olarak Peder Alessandro Noel’e hazırlık devresinin ilk mumunu yaktı. 

Ardından açılış konuşmasında Episkoposluk Genel Yardımcısı Peder Felianus Dogon: “Bugün Noel’e Hazırlık Dönemine başlarken tüm kiliseyle birlikte burada Efkaristiya yılına katılmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Advent, yani Noel’e Hazırlık Dönemi tüm insanlığın Dünyanın Kurtarıcısı İsa’ya olan özlemini ifade eder. Kilise de bu yılı Efkaristiya yılı olarak kutlamaktadır. Efkaristiya imanımızın merkezidir, yeryüzündeki yaşamımızı besleyen cennetten gelen bir gıdadır. Zamanımızın değişen gerçekliğinin arasında Hristiyan olmamıza yardımcı olan bir besindir” dedi.

Ardından Peder Alessandro da kısaca söz alarak: “Öncelikle, bazı işleri nedeniyle bu kutlama sırasında aramızda bulunamayan Başepiskoposumuz Martin’in selamlarını sizlere getirdim. Kendisi dualarımızda bizimle birliktedir ve biz de onun için dua ediyoruz. Bu akşam, Noel’e Hazırlık Dönemi’nin başlangıcında, Rab İsa bizi Söz ve Efkaristiya sofrasına davet ediyor. Bu davet büyük bir sevgi armağanıdır: Nitekim Efkaristiya, Kilise’nin yaşamının ‘kalbidir.’ Efkaristiya olmadan ve İsa’yla bu gerçek buluşma olmadan bizler yaşayamayız” şeklinde devam etti.

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan Sözler ve Aziz Pavlus’un 1. Korintliler Kitabı’ndan Sözler okunduktan sonra, Buca Aziz Vaftizci Yuhanna Kilisesi’nden Peder Gabriel Ferone, Aziz Markos tarafından yazılan Mesih İsa’nın İncil’inden Sözler okudu.

Peder Felianus verdiği vaazında: “Tanrı’nın en büyük armağanı olan İsa, insan hayatında ve tarihinde beklenti, umut ve sevinç yaratmaktadır. Kutsal Efkaristiya’da yaptığımız ve deneyimlediğimiz şey budur. Efkaristiya şükran anlamına gelir. Tanrı’ya şükretmek için yapılan bir eylemdir. Dolayısıyla, Kutsal Efkaristiya’nın en önemli kısmı, Tanrı’nın insanlığa en büyük armağanı olan şükranın gerçekleştirilmesidir.

Bu Efkaristiya hazırlığının ilk işaretlerinden birini Yaratılış Kitabı’nda, Salem Kralı ve Yüce Tanrı’nın kâhini olan Melkisedek’in ekmek ve şarap sunarak İbrahim’i kutsamasında buluruz. Efkaristiya hazırlığının ikinci işaretini Mısır’dan Çıkış Kitabı’nda, İsrail halkının çölde aç olduğu ve Tanrı’ya karşı mırıldandıkları zaman buluruz. Musa’dan yiyecek istediler ve Musa onlar için Tanrı’ya yalvardı. Tanrı onlara gökten yiyecek sağladı. Tanrı Musa aracılığıyla şöyle karşılık verir: ‘Size gökten ekmek yağdıracağım. Halk her gün gidip günlük ekmeğini toplayacak.’

Efkaristiya’yı kabul ederken bizler de İsa’nın ‘Bana gelen asla acıkmaz’ (Yuhanna 6:35) sözlerine inanmalıyız. Kutsal Efkaristiya’da, kurtuluşumuzun kaynağı olan O’nun yaşamını kutlarız. O’nun bizim için yeni bir yaşam kaynağı olan ekmek olarak kırılmasını kutlarız. Kutsal Efkaristiya’da, Baba’nın biricik Oğlu Mesih’in kanını almaya, karanlıktan ve günahın köleliğinden kurtuluşumuzun bir işareti olarak Yaşam Ekmeği’ni yemeye çağrılırız.

Her Efkaristiya, İsa’nın öğrencisi olarak kutsallıkta büyümemiz için kesinlikle bir mücadele ve bir çağrıdır. Kutsallık sürecinde büyümenin ilk unsuru alçakgönüllülüktür. 

Kutsallıkta büyümenin ikinci unsuru, Tanrı’nın bizim için yaptıklarını kabul ederek şükran duyma tutumudur. Kutsallıkta büyümenin üçüncü unsuru bölünen ve paylaşılan ekmektir. Ancak ihtiyacı olan kardeşlerimiz için yaşamda fedakârlık yapmaya hazır olduğumuzda yaşam verici olabiliriz.dedi.

Ayin sonunda Efkaristiya tapınması gerçekleştirildi.

Efkaristiya Yılı boyunca her ayın ilk cuma günü saat 10 ile 17 arası İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nin şapelinde (kişisel) tapınma duası yapılacaktır. 

(SAT-7 TÜRK İzmir / Nathalie Ritzmann)

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Kars’taki Kilise Kurtarılmayı Bekliyor

Kaçak kazıların hedefinde Kars'ta 150 yıllık 'Gürcü Kilisesi' define avcıları tarafından talan edildi. Her tarafı kazılan kilisenin koruma...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi