19 Nisan 2024 Cuma

Kadasetli Katolikos Karekin II. ve Kadasetli Patrik Sahak II.’nin Roma Ziyareti

Kadasetli Patrik Sahak II., Sant’Egidio Topluluğu tarafından organize edilen konferanslara ve duaya katılmak amacıyla, 5 Ekim Salı akşamı Roma’ya hareket etti. Aynı toplantıya katılmak ve Ermeni Kilisesi delegasyonuna başkanlık etmek üzere Tüm Ermeniler Kadasetli Katolikosu Karekin II. de Roma’ya hareket etmişti.

Salı akşam saatlerinde, Patrik Hazretleri’nin Roma’ya varışı öncesinde, öncelikli olarak Katolikos Karekin II. Leonardo da Vinci Havalimanı’na vardı ve Batı Avrupa Katolikosluk Vekili ve Vatikan Nezdinde Ermeni Kilisesi’nin Daimi Temsilcisi Başepiskopos Khajag Barsamyan, İtalya Ermenileri Din Görevlisi Üstrahip Dirayr Hagopyan ve Ermenistan’ın Vatikan Büyükelçisi Garen Nazaryan tarafından karşılandı. Sonrasında, Patrik Hazretleri’nin de uçağı Roma’ya vardı. Konferanslardaki gelişmeleri takip etmek üzere Roma’da bulunan Jamanak Gazetesi Başyazarı Ara Koçunyan da Katolikos Hazretleri’ni ve Patrik Hazretleri’ni karşılayan kafileye eşlik etti.

Patrik Sahak II’nin Roma ziyareti esnasında, İtalya’ya resmi ziyaret veren Ermenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan da Roma’da bulunmaktaydı. Bir grup iş insanı tarafından “Hotel de russie” bahçesinde düzenlenen açık hava yemeğinde, üst düzey din adamları, Ermenistan’ın Roma Büyükelçisi Dzovinar Hampartsumyan, Garen Nazaryan ve iş insanları katıldılar.

Kabul esnasında, Patrik Sahak II söz alarak duygu ve düşüncelerini ifade etti. Patrik Sahak II, Hristiyanlığın önemli merkezlerinden birisinde, Patrik sıfatıyla ilk ziyaretini vermekten dolayı memnuniyetini belirtti. Ayrıca, Ermeni Kilisesi’ni Vatikan’da en üst düzeyde temsil etmeyi amaçlayan Kadasetli Katolikos Karekin II’nin de bu ziyaret esnasında Vatikan’da bulunmasının daha da anlamlı olduğunu söyledi. Patrik Sahak II, bu vesileyle, Katolikos Karekin II’nin vizyonunu övdü ve Ermeni Kilisesi ve Ana Taht S. Eçmiadzin’in bekası için projeler geliştiren Katolikos Karekin II’nin, mutlak bir başarıyla projelerini hayata geçirebildiğini söyledi.

Katolikos Karekin II de yemekte hazır bulunanlara hitap etti ve Vatikan ziyaretinin amacının Ermeni Halkı’nın geleceğe dair ümitlerini tazelemek olduğunu belirtti. Bu ziyaret esnasında, Patrik Sahak II’nin de Vatikan’da bulunması ayrıca memnuniyet vericiydi. Katolikos Karekin II daha sonra “İnaç yeniden parıldayacak” diyerek arzunun ve kararlılığın karşısında hiçbir zorluğun duramayacağını belirtti. Katolikos daha sonra şöyle dedi: “Biz ölümü yenmeyi, haç yolunda ilerlemeyi ve dirilişle sevinmeyi bilen bir toplumuz. Acının uykusundan imanla uyanacak ve gelecek aydınlık günleri hep birlikte inşa edeceğiz.”

Konuşmasının sonunda, Ana Tahta Surp Eçmiadzin’in takdisini paylaşırken, Surp Eçmiadzin’in imanımızın kaynağı olmaya devam ettiğini ve O’ndan yansıyan ışığı istek ve ümitle takip etmemiz gerektiğini belirtti. Bu vesileyle, geceyi tertipleyenlere teşekkür etti ve pederane takdislerini sundu.

Papa Françesko ile Bir Araya Geldiler

Kadasetli Katolikos Karekin II. ve Kadasetli Patrik Sahak II., 6 Ekim Çarşamba günü saat 08:00’de, Kadasetli Papa Françesko ile “Pavlus VI” salonundaki ofiste bir araya geldiler.

Barışa adanan uluslararası çaptaki konferans öncesindeki bu görüşmede, Batı Avrupa Katolikosluk Vekili ve Vatikan Nezdinde Ermeni Kilisesi’nin Daimi Temsilcisi Başepiskopos Khajag Barsamyan, Ana Taht Surp Eçmiadzin Ayinlerden Sorumlu Müdürü Episkopos Muşeğ Babayan, Romanya Ermenileri Ruhani Önderi Episkopos Datev Hagopyan, Ana Taht S. Eçmiadzin Vaaz Merkezi Müdürü Üstrahip Karekin Hampartsumyan, İtalya Ermenileri Din Görevlisi Üstrahip Dirayr Hagopyan, Rahip Ananya Dzaduryan ve Peder Şirvan Mürzyan da hazır bulundular.

Bu görüşme, Ermeni Kilisesi’nin ve Katolik Kilisesi’nin ruhani önderlerinin kardeşçe bir araya gelmelerine, ruhani olarak tazelenmelerine ve kiliseler arası konularda sohbet etmelerine vesile oldu. Katolikos Karekin II, geçen yılki savaş sonrasındaki dönemde, Papa’nın Ermenistan’a gösterdiği ilgiyi hatırlayarak Papa Françesko’ya teşekkür etti. Toplantının sonunda karşılıklı anı hediyeleri takdim edildi ve sonrasında toplu fotoğraf çekildi.

Papa Françesko, Ermeni Kilisesi heyeti ile görüştükten sonra Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II. ile özel olarak da görüştü. Bu görüşmenin özel bir anlamı daha da vardı, çünkü Patrik Sahak II, Patrik sıfatıyla ilk kez Vatikan’da Papa ile resmi olarak bir araya geldi.

Patrik Sahak II, görüşmede kendisine gösterilen saygı ve kardeşçe sevgi için teşekkürler etti. Patrik, iki günlük konferans ve duanın, bereketli olmasını ve barışa vesilesi olmasını diledi. Papa Françesko ise, İstanbul Ermeni Patriği’ni Vatikan’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Rab İsa Mesih’te ruhani kardeşinin de kendisi için dua etmesini istedi. Papa Françesko, bu vesileyle Patrik Sahak II.’ye en iyi dileklerini sundu.

Öte yandan, Kadasetli Katolikos Karekin II. ve Kadasetli Patrik Sahak II, Vatikan’ın Devlet Bakanı Kardinal Pietro Parolin, Hristiyan Birliğini Teşvik için Papalık Konseyi Başkanı Kardinal Kurt Koch, Doğu Kiliseleri Sorumlusu Kardinal Leonardo Sandri ve Anglikan Kilisesi Canterbury Başepiskoposu Justin Welby ile bir araya geldiler.

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi