19 Nisan 2024 Cuma

Kadasetli Patrik Sahak II, Hatay’da Resmi Ziyaretlerde Bulundu

Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a, Hatay Valisi Rahmi Doğan’a ve Aziz Petrus Pavlus Kilisesi’ne ziyaretlerde bulundu ve Hatay’da bulunmanın kendisi için sevinç kaynağı olduğunu söyledi.

Kadasetli Patrik Sahak II. 16 Ağustos 2021, Pazartesi günü saat 10:00’da, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı makamında ziyaret etti. Patrik Sahak II’ye, Antakya Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürzyan, Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Çapar ve Vakıflıköy Muhtarı Berç Kartun refakat ettiler.

Sohbet esnasında, Patrik, öncelikli olarak Hatay ve çevresinde meydana gelen yangınlar nedeniyle üzüntülerini belirtti ve yangının meydana getirdiği zararların telafi edilmesini diledi. Patrik, hafta sonu Vakıflıköy’de gerçekleşen Meryem Ana Yortusu kutlamalarına da değindi ve bir kez daha Hatay’da bulunmanın kendisi için sevinç kaynağı olduğunu söyledi.

Başkan Savaş, Patrik Sahak II’ye ve refakatçilerini selamladıktan sonra, ziyaret vesilesiyle teşekkür etti. Kutlamalar hakkında bilgiler aldıktan sonra memnuniyetini belirtirken, salgının etkisini yitirmesini ve kutlamaların gelecek yıl daha görkemli geçmesini diledi.

Ziyaret sonunda, Patrik, Garo Kürkman’ın çalışması olan “Osmanlı Saray Kuyumcuları” kitabından bir örneği takdim etti. Öte yandan, Başkan Savaş, Patrik Sahak II’ye bereketi simgeleyen küçük bir heykel armağan etti.

HATAY VALİSİ’NE ZİYARET

Kadasetli Patrik Sahak II daha sonra, saat 11:00’de, refakatçileriyle birlikte Hatay Valisi Rahmi Doğan’ı makamında ziyaret etti.

Patrik, bu ziyaretinde de Hatay ve çevresinde meydana gelen yangınlar nedeniyle üzüntülerini belirterek, yangının acılarının sarılması ve ülkemizde esenliği için duacı olduğunu söyledi. Meryem Ana’nın Göğe Alınış Yortusu kutlamalarını gerçekleştirmek üzere Hatay’da bulunduğunu söyledi ve bu sayede Patrik sıfatıyla Hatay şehrini ikinci kez ziyaret etme sevincini yaşadığını belirtti. Bu anlamlı vesileyle aynı zamanda şehirdeki resmi makamları ziyaret etmeyi arzuladığını söyledi.

Vali Doğan, Patrik Sahak II’ye ziyareti münasebetiyle memnuniyetini belirtirken, din ve mezhep ayrımının gözetilmediği Hatay şehrinin özel dokusuna değindi. Bu zenginliğin önemini vurgularken, Türkiye Ermenileri Patriği’nin Hatay’da bulunmasından duyduğu sevinci de belirtti. Rahmi Doğan, bu zenginliğin korunması adına ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Diğer yandan, salgın koşullarının olumsuz etkileri olmasına rağmen, bu ziyaretin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyetle sözlerini tamamladı.

Ziyaret sonunda, Patrik, Garo Kürkman’ın çalışması olan “Osmanlı Saray Kuyumcuları” kitabından bir örneği takdim etti. Vali Doğan da Patrik Sahak II’ye Hatay’ın defne yapraklarıyla hazırlanmış bir çerçeve armağan etti.

ESKİ PATRİKLİK KATEDRALİ AZİZ PETRUS PAVLUS KİLİSESİ’NE ZİYARET

Resmi ziyaretlerden sonra, saat 12:00’de, Patrik Hazretleri, geçmişte Antakya Ortodoks Patrikliği Katedrali olan Aziz Petrus Pavlus Kilisesi’ni ziyaret etti.

Patrik, Peder Can Dellüer, Peder Dimitri Doğum, Kilise Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Fadi Hurigil ve kilise cemaati üyeleri tarafından kilisenin girişinde karşılandı. Kilise’ye ilahilerle geçildikten sonra, Patrik dua etti ve kilisedekileri takdis etti. Sonrasında, Peder Dimitri, kilise cemaati adına Patrik Hazretleri’ni selamladı ve kilisenin tarihi hakkında bilgiler sundu. Türkiye Ermenileri Patriği’nin ziyareti sonrasında, Aziz Petrus Pavlus Kilisesi’nin tarihi günlerinden birisini yaşadığını sözlerine ekledi.

Daha sonra, Patrik Sahak II, kilisede bulunanlara hitap etti ve sıcak karşılama münasebetiyle memnuniyetini belirtti. Antakya Ortodoks Kilisesi Din Görevlileri ve Peder Avedis Tabaşyan arasında Hristiyan ruhuna uygun bir biçimde ortak çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatarak, bu manzaranın örnek teşkil edecek bir değere sahip olduğunu söyledi. Kutsal Kitap’ta ismi geçen kentlerden biri olan Antakya’nın önemini vurguladı ve tüm dünya için önemi olan bir mekânda bulunduğunu söyledi. Bu kentte, iyi hizmet vermek için inancın ve hizmet severliğin olması gerektiği söyleyerek, bu unsurların Antakya’daki Ermeni Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi arasında fazlasıyla gözlemlendiğini vurguladı. Patrik, Hristiyan ruhunun daim olması için dua ederken, Antakya Ortodoks Patriği Kadasetli Yuhanna X. Hazretleri’ne de biraderine selamlarını iletti.

Kilisedeki tören sonrasında, Patrik Sahak II’ye bir anı plaketi takdim edildi. Daha sonra, Patrik Hazretleri onuruna kilise salonunda bir sevgi sofrası kuruldu. Ortodoks Kilisesi üyeleri, bu esnada Patrik Sahak II ile yakinen tanışma, kendisiyle sohbet etme ve bereket niyaz etme fırsatını buldular. Sohbet sonrasında, Patrik, ilahiler eşliğinde kiliseden ayrıldı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi