25 Nisan 2024 Perşembe

Kadasetli Patrik Sahak II, Yeruşalim’de

Patrik seçilip Taht’a çıktıktan sonra Yeruşalim’e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. Yeruşalim’e vardı. 


Julyen takvime göre “Kutsal Doğuş Yortusu” kutlamaları vesilesiyle gerçekleşen bu ziyarette Patrik Hazretleri’ne yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan refakat ediyor. Ayrıca Patrikhane Basın Yayın Bölümü Müdürü Rahip Hovagim Seropyan, Meryemana Patriklik Kilisesi Din Görevlisi Rahip Kaspar Garabedyan, Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan, Pederler Natan Arabyan, Nerses Ayvazyan ve Melkon Pınarcıyan da bu ziyarete eşlik ediyorlar. 


Patrik Hazretleri ve beraberindeki heyeti, Tel Aviv Ben Gurion Havaalanı’nda Yeruşalim Ermeni Patriklik Makamı Genel Sekreteri Üstrahip Goryun Bağdasaryan karşıladı.

YERUŞALİM’E GİRİŞ

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, inanç ziyareti için, Ermenistan, İstanbul ve yurt dışından gelenler ile büyük bir kalabalık tarafından, Yeruşalim’daki tarihi Yafa Kapısı’nda geçit töreni ile karşılandı. Kurulan geçide Ayinlerden sorumlu Başepiskopos Sevan Garibyan başkanlık etti.

Karşılama törenine; Asur Episkoposu, Kıpti Kilisesi temsilcileri, Latin Kilisesi temsilcisi ve ayrıca Ermenistan Cumhuriyeti’nin İsrail Büyükelçisi katıldılar. Başepiskopos Sevan, Yafa kapısı önünde Patrik SahakII.’yi karşıladıktan sonra din adamları tarafından kurulan geçit, Yeruşalim’den Ermeni izciler bandosu eşliğinde Manastırı’na yönlendirildiler. Burada “Hraşapar” töreni gerçekleştirildi.

HRAŞAPAR

Üç diyakos Surp Hagopyants Manastırı girişinde, Patrik Hazretleri’ni karşıladıktan sonra din adamları ve okuyucular tarafından ilahiler okundu. Patrik Sahak II “Hraşapar” duaları ile Katedrale giriş yaptı ve Kılhatir Surp Hagop Şapeli’nde dua etti. Duaların ardından Başepiskopos Sevan Garibyan, Kutsal Doğuş Yortusu döneminde İstanbul Ermeni Patriği’nin Yeruşalim’e inanç ziyaretinde bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren bir karşılama konuşması yaptı.


Bu konuşmaya cevaben Patrik Sahak II de bir konuşma yaptı ve Yeruşalim’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yeruşalim’in kendisi için özel bir anlamı olduğunu, yaklaşık üç yıl bu cemaatin üyesi olarak Yeruşalim’de bulunduğunu ve Surp Hagopyants Katedrali’nin çatısı altında kendini evinde hissettiğini belirtti. Patrik Sahak II, Yeruşalim Ermeni Patriği Kadasetli Nurhan I.’a, başkanlığı altında düzenlenen görkemli karşılama töreni için teşekkürlerini iletti. Patrik Sahak II, bu kutsal şehirde diğer büyük kiliseler gibi eşit haklara sahip bir Ermeni Kilisesinin bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünyada çok az insanın, buradaki kilisenin asırlık haklarını korumaya kendini adamış bir cemaat olduğunu bildiğini sözlerine ekledi. Bu kutsal makama Yeruşalim Ermeni cemaatine olan içten sevgisini dile getirdi.

TÜRKİYE VE YERUŞALİM PATRİKLERİ BULUŞMASI

Hraşapar töreninin ardından ilahiler eşliğinde Patrikhane’ye yönlendirilen Patrik Sahak II, kabul salonunun girişinde Yeruşalim Ermeni Patriği Kadasetli Nurhan I. tarafından karşılandı. Duaların ardından iki Patrik; İnanç ziyaretçilerini ve Yeruşalim Ermeni halkını kabul ettiler. İnanlılar her iki Patriğin de ellerini öpüp kutsamalarını aldılar. Daha sonra Patrik Kadasetli Sahak II. Yeruşalim Ermeni Patriği’ne ziyaret hatırası olarak kıymetli bir cam vazo hediye etti.

Kutsal Doğuş kutlamaları, 18 Ocak Çarşamba günü Beytlehem’de başlayacak. Bu vesileyle gerçekleşecek ayine Kadasetli Patrik Sahak II Hazretleri riyaset edecek.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi