25 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar, Deprem Bölgesindeki Mücadelede Ön Safta

Depremzedelerin yaralarının sarılması için polisten sağlıkçıya, askerden öğretmene, işçiye ve gönüllülere çok sayıda kadın görev alıyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’da arama kurtarma başta olmak üzere enkaz kaldırma, yaralıların tedavisi ve yardımların dağıtımında çok sayıda görevli ve gönüllü bulunuyor.

Depremzedelerin yaralarının sarılmasında kadınlar, 6 Şubat’tan bu yana en ön safta gece gündüz demeden görev alıyor.

Bazen anne, bazen de abla, kardeş şefkatiyle depremzedelerin yanında olan, onlara yalnız olmadıklarını hissettiren, çeşitli kurumlarda görevli kadınlar, deprem bölgesinde bir aydır iyilik için seferber oluyor.

“Bize halen ihtiyacı olan insanlar var”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “birlikte güçlüyüz” mesajı vermek için Hatay’ın Antakya ilçesinde depremde yıkımın en çok olduğu Cebrail Mahallesi’nde bir araya gelen kadınlar, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli Şube Müdür Vekili Yasemin Bebek, depremzede olarak bölgede çalışmanın tarif edilemeyen bir acı olduğunu söyledi.

Depremlerde çok sayıda arkadaşını, komşusunu kaybettiğini anlatan Bebek, kendisi gibi depremi yaşayan insanların yanında olabilmek için tüm gücüyle çalıştığını belirtti.

Bölgede kendilerine ihtiyaç duyanlar için yaşadıkları acılara rağmen güçlü durduğunu ifade eden Bebek, “Bize halen ihtiyacı olan insanlar var, onların yanında olmak zorundayız” dedi.

Hem ağlıyor hem çalışıyor

Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğünde görevli arazi kontrol teknikeri ve iş makinesi operatörü Perihan Kaya, depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren Hatay’da çalıştığını, görev süresi bittikten sonra da gönüllü olarak burada kaldığını söyledi.

Enkaz kaldırma işlerini yürütürken kendisini en çok etkileyenin ise molozları kaldırdığında altından çıkan çocuk oyuncakları olduğunu gözyaşlarıyla anlatan Kaya, “Oyuncakları gördüğünüz zaman çok kötü oluyorsunuz ama bir şeyler yapmak zorundasınız. Kendinizden bir şeyler vermek zorundasınız. Hem ağlıyorsunuz hem çalışıyorsunuz” dedi.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla duygularını da paylaşan Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Anneler ve çocuklar artık ağlamasın. İnşallah böyle bir şey bir daha asla gerçekleşmez. Hepimiz yaralarımızı birlikte saracağız. Bakanlığımız ve kurumumuz olarak tek yürek milletimizin emrine amadeyiz. Bu şekilde de son dakikaya kadar çalışacağız.”

“Çok daha güzel 8 Mart’lar ümit ediyorum”

Vatandaşların yaralarını bir nebze de olsa sarabilmenin mutluluğunu yaşadığını anlatan Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Polis Arama Kurtarma ekibinde yer alan İstanbul Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğünden polis memuru Seda Memiş, “Bir kadın olarak onlarla beraber olmak, onların ihtiyaçlarına yardımcı olabilmek çok güzel bir his. Dünya Kadınlar Günü gibi anlamlı günde böyle bir acıyı yaşamak çok kötü. Dünyadaki tüm kadınlar için çok daha güzel 8 Mart’lar ümit ediyorum” ifadesini kullandı.

Mersin İl Jandarma Komutanlığında görevli Astsubay Sena Özkan,

bölgedeki kadınların ve çocukların kadın askerleri gördüklerinde yüzlerinde oluşan tebessümün adeta umudun simgesi haline geldiğini dile getirdi.

112 Acil Servis ekibinden paramedik Hatica Kübra Çetinkaya ise enkazdan çıkan depremzedeleri bir an önce hastaneye yetiştirmek için canla başla çalıştıklarını belirterek, “Türkiye ve vatanımız için çocuklarımızın geleceği için tekrardan ayağa kalkacağımıza, yıkılan kentlerimizi yeniden kuracağımıza inanıyorum” dedi.

Depremzede öğrencilerinin yaralarına merhem oluyor

Depremde bazı öğrencilerini kaybeden ve kendisi de enkazdan çıkarılan İngilizce öğretmeni Gamze Toktay da gönüllü olarak çocukların yaralarını sarıyor.

Bir yandan acılarını yaşamaya diğer yandan ise iyileşmeye çalıştıklarını ifade eden Toktay, “Hayat devam ediyor sonuçta. Bizler de elimizden geleni yapmak zorundayız” dedi.

Toktay, Kırıkhan ilçesinde bir kütüphanede gönüllü olarak sınıf oluşturduğunu, burada öğrencilerin eğitimine katkı sağladığını söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediyesinde görevli zabıta Hülya Kılıç da depremin ilk anından itibaren vatandaşların yanında olmaya çalıştıklarını belirtti. (AA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi