29 Mart 2024 Cuma

Kadınlara “Pastör” Unvanı Kiliselerin Gündeminde

Makam araştırması, unvanların değişmesini isteyen yüzde 61’lik bir kesimin, papaz atamasına izin verdiğini gösteriyor.

Jennifer Ashby, Rockville, Maryland’deki Mahalli Kilisesi’nde düzenli olarak vaaz ve ders veriyor. İnsanları vaftiz ediyor, onları havariler yapıyor, evlendiriyor, cenaze merasimlerini yapıyor ve kriz zamanlarında onlara öğüt veriyor.

Ancak Hristiyan ve Misyoner Birliği (CMA) cemaatinde bakanlıkların yönetici müdürü olarak yapmayacağı bir şey var, o da kendisine “pastör” demek.

CMA kadınları görev için atıyor ve ruhsatlandırıyor, ancak kadınların “pastör” sıfatını kullanmalarına izin vermiyor. CMA kiliselerindeki tüm papazlar ihtiyar olmamasına ve tüm ihtiyarlar, atanmış papazlar olmamalarına rağmen, unvanın kullanımı ihtiyar erkeklerle sınırlı.

Aynı zamanda CMA yönetim kurulundaki üç kadından biri olan Ashby, unvanın sadece bir ad olduğunu kabul ediyor, ancak bir unvanın olmaması pastoral bakanlığı karmaşık hale getirebilir.

“Bazı kelimeler yasak olduğu için, sonunda sözlü jimnastik yapmak durumunda oluyorsunuz” dedi. “Yaptığım işle ilgili yaygın olarak anlaşılan dil olmadan, insanlar onlara nasıl yardım edebileceğimi anlamıyorlar. Bu, bu politikanın en büyük işlevsel çıkarımlarından biridir. İnsanlar kiliseye gelip “Bir papazla konuşmak istiyorum” diyorlar ve bir bakanlıklar yönetici müdürünün onlara yardım edebileceği onlar için kesin değil.”

CMA, makamların Mayıs ayı sonunda hem Nashville hem de çevrimiçi olarak planlanan yıllık Genel Konsey toplantısında unvan kısıtlamalarını değiştirmeyi düşünüyor. Bu yıl herhangi bir karar alınmayacak olsa da, Alliance gelecekte kadınların papaz olarak adlandırılmasına izin verilmesi hakkında konuşacak.

CMA başkanı John Stumbo resmi bir duyuruda, “Politikalarımızın bazılarının gereksiz yere başka türlü çağrılan ve nitelikli olan vaizleri kısıtladığı benim için netleşti,” dedi. Bu beni üzüyor. … Belgelerimizde tutarsız ve bazı politikalarımızda uygunsuz davrandığımıza inanıyorum. Politikalarımızın, insanların hizmetini Kutsal Yazıların verdiği herhangi bir sınırın ötesinde sınırladığını fark ettiğimiz noktalarda, hata yapmıyor muyuz? “

Önerilen politika değişikliği yine de Alliance kiliselerindeki yaşlı olma durumunu erkeklerle sınırlayacaktı. Her zaman yaşlı olan kıdemli papazlar da erkek olacaktı. Bireysel cemaatlerdeki yaşlılar kilisede kimin hizmet ettiğine karar vermekten sorumlu ve kadınların vaaz vermesini, Rab’bin Sofrası’na başkanlık etmesini veya kiliseyi başka şekillerde yönetmesini engellemeye karar verebilirler. Bununla birlikte, resmi CMA politikası, kadınların “Alliance içinde yerel kilise, bölge ve ulusal düzeylerde kilit liderlik konumlarına” sahip olmalarına ve aynı zamanda kendilerini papaz olarak adlandırmalarına izin verecektir.

Önerilen değişiklik aynı zamanda kadınların atanmalarına da izin verecek. Şu anda, erkekler ve kadınlar için iki yıllık eğitim ve inceleme süreci aynı, ancak kadınlar kutsanıyorken, erkekler atanmakta. – Bu, pratikte değil, isim olarak bir ayrımdır.

CMA liderliği, Alliance’ta 3.000’den fazla kişiyle anket yaptı ve 2019’dan beri tüm bölge konferanslarında konu hakkında insanlarla konuştu. Anketleri, yüzde 61’lik kesimin, kadınların papaz olarak adlandırılması gerektiğine ve kutsama ve törenin farklı olmaması gerektiğine inandığını ortaya koydu.

Kilisede çoğunluk yaşlılığı erkeklerle sınırlamayı destekliyor (% 58), ancak 10 kişiden sadece 1’i CMA’nın şu anda kadınlara çok fazla liderlik verdiğini söylüyor.

Başkan Yardımcısı Terry Smith, sınıflandırmanın, neyin önemli olduğuna odaklanmaya çalıştığını ve Büyük Komisyon’u ikincil teolojik konular ve Kutsal Yazıların farklı yorumlarının üzerinde önceliklendirmeye çalıştığını söyledi.

“Kalbimizi gerçekten hızlı attıran şey, daha fazla insanı vaizliğe seferber etmek” dedi. “Kim olduğumuzun kalbi bu.”

Smith, Alliance’ın hiçbir zaman düzgün bir şekilde “tamamlayıcı” veya “eşitlikçi” olarak sınıflandırılmadığını söyledi. Çoğunlukla, kiliseler erkekler tarafından yönetilmişti, ancak makam tarihinde misyonerler, müjdeciler, kilise yetiştiricileri ve yalnız papazlar dahil olmak üzere birçok önde gelen kadın da vardı. Smith, “Tanrı’nın onlara yapmalarını söylediği şeyi yapan, Tanrı’nın alçakgönüllü hizmetkarları” olarak görülüyorlar, dedi.

CMA liderliği, birçoğu şahsen değil çevrimiçi olarak katılıyor olabileceğinden, 2021’deki olası değişiklikler için oy kullanmamaya karar verdi. Genel Konsey değişiklikleri değerlendirecek ve 2022’de bir oylama için plan yapacak. (CT)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi