25 Nisan 2024 Perşembe

Kamulaştırma Kararı Mahkemeye Taşındı

Sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesi için Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı almıştı. Resmi Gazete’nin 25 Mart’ta yayınlanan sayısında yer alan karara göre, Sur ilçesinde yer alan 6 bin 300 parsel yer ‘acele kamulaştırma’ kapsamına alınmıştı.

Kamulaştırma kararının alındığı yerler arasında Ortadoğu’nun büyük Ermeni Kilisesi olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Surp Sarkis Keldani Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi, Süryani Meryem Ana Kilisesi ve Protestan Kilisesi de bulunuyor. Kamulaştırma kararına dönük tepkiler devam ederken, Bakanlar Kurulu kararının iptali için davalar da açılmaya başlandı.

Süryani Meryem Ana Kilisesi ve Protestan Kilisesi kararın iptali için Danıştay’a başvurdu.

Süryani ve Protestan Kiliselerinin avukatı Kadir Pekdemir, davayla ilgili Agos’a bilgi verdi. Pekdemir, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kamulaştırma kararında kamu yararı olmadığını ve bu nedenle kararın iptal edilmesini istediklerini söyledi.

Pekdemir, “Süryani Meryem Ana Kilisesi ve Protestan Kilisesi birer dini mekan. Halen ibadet ediliyor. Söz konusu mülkler vakıflara ait mülkler. Bu gerekçelerle kamulaştırma kararı alınmamalıydı.  Bu nedenle kararı mahkemeye taşıdık.”

Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı da dava için hazırlıklarını sürdürüyor. Vakıf, yasal itiraz süresi dolmadan kararın iptali için Danıştay’a başvuracak.

Kamulaştırma kararının iptali için ilk olarak Diyarbakır Barosu, dava açmıştı. Baro’nun ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de kararı mahkemeye taşıdı.  Belediye hem yetki alanında olması nedeniyle Sur ilçesindeki kamulaştırma kararının tamamı için dava açtı hem de kamulaştırma kapsamına alınan 174 taşınmazı için dava açtı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yürütmenin durdurulması ve iptalini istemiyle Danıştay’a başvurdu.

Dava dilekçesinde, Bakanlar Kurulu kararının tüm taşınmazlar açısından hukuka, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkesine, mülkiyet, eşitlik, konut dokunulmazlığı ve barınma hakkı ilkelerine aykırı olduğu belirtildi.

Sur ilçesi için alınan acele kamulaştırma kararının ardından, tepkilere rağmen Bakanlar Kurulu kamulaştırma kararları almaya devam ediyor. 11 Nisan’da Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Diyarbakır, Hakkari, Mardin ve Şırnak’ta yaklaşık 100 dönüm genişliğindeki alan, polis noktası yapılacağı gerekçesiyle acele kamulaştırıldı. ( AGOS / BA)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi