29 Mart 2024 Cuma

Kanada çok eşliliği yasakladı

Kanada’ya göçmen ya da mülteci olarak gelenlerden birden fazla eşi olanlar vatandaşlığa kabul edilmeyecek.

Kanada Senatosu ve Federal Parlamentosu’nca bir süre önce oylanan “Barbar Kültürel Uygulamalar İçin Sıfır Hoşgörü” isimli düzenleme, kraliyet onayı alarak yasalaştı.

kanada göçmenlik bakanıKanada Adalet Bakanı Peter MacKay ile Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander, yaptıkları ortak yazılı açıklamayla Kanada Genel Valisi David Johnston’ın ilgili yasayı Kraliçe II. Elizabeth adına imzaladığını duyurdular. Buna göre, dini ya da kültürel nedenlerle çok eşlilik Kanada’da yasaklandı. Yeni düzenlemeye göre,  Kanada Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasası kapsamında ülkeye göçmen ya da mülteci olarak gelenlerden birden fazla eşi olanlar, ülkeye geldikten sonra ikinci ya da üçüncü eşle yaşamaya başlayanlar, Kanada vatandaşlığına kabul edilmeyecekler. Yasa ile en düşük evlilik yaşı 16 olarak belirlenirken, çocuklarını zorla evlendirme de suç ve ceza kanununa tabi olacak.

Namus cinayetlerini önlemeyi de hedefleyen yasal düzenlemeye göre, bu potansiyele sahip olan ve cinayet işleyebilecek kişilerle mahkeme kararı ile suç işlemeyeceğine dair anlaşma yapılacak. Anlaşma süresince bu kişilerin izlenmesine imkan sağlayan yasal düzenleme, tehdit altında olan kadın ve kızların korunması için de güvenli ortamlar sağlanmasını öngörüyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander, gösterdikleri iyi niyetli çabalara rağmen, göçmen kadınların şiddete ve tacize maruz kalmaya devam ettiklerini ifade etti. Bakan Chris Alexander, ”Kanada’da olanlara veya gelmek isteyenlere Barbar Kültürel Uygulamalar İçin Sıfır Tolerans Yasası ile Kanada’da bireylerin insani haklarını kısıtlayacak kültürel uygulamaları kabul etmeyeceğimizi güçlü bir şekilde gösterdik. Bizim adil ve cömert göç sistemimiz Kanada topraklarında barbarca kültürel uygulamaları yürütmek isteyenlere izin vermeyecektir” dedi.

Yeni düzenlemeyle ilgili görüşlerini açıklayan Kanada Adalet Bakanı Peter MacKay de şunları söyledi:

”Hükümetimiz kadınların ve kızların kendi kaderini kontrol etme özgürlüğüne sahip olmasını sağlamak için çalışıyor. Biz kültürel çeşitliliğe değer veriyoruz. Savunmasız kadınların ve kızların zorla evlendirme veya namus cinayetleri gibi bazı kültürel uygulamarla mağdur edilemeyeceklerini bu yasa ile gösterdik. Bu yasa ile kadın ve kızlarımıza daha güvenli bir gelecek sağlayabileceğimize inanıyorum.” (AA)

 

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi