24 Nisan 2024 Çarşamba

Kansere Sebebiyet Veren Gıdalar Açıklandı

Birleşmiş Milletler’e bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde her 6 kişiden biri kanser sebebiyle yaşamını yitiriyor. Yalnızca 2018 yılında onkolojik rahatsızlıklar 9.6 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebebiyet verdi. Bilim insanları, bu rahatsızlıkların üçte birinin düzensiz beslenmeden kaynaklandığını belirtti.

Seçenov Üniversitesi Onkoloji Kliniği Onkolojik Cerrahi Bölümü Başkanı Natalya Sukortseva, konuyla ilgili şunları söyledi: “Şeker ve suni tatlandırıcılar, tehlikeli gıda ürünleri listesinde ilk sıradadır. Rafine edilmiş şekerin aşırı tüketimi, endokrin ve kardiyovasküler sistemlerin kronik hastalıklarına neden olabilir, ayrıca obeziteye yol açabilir. Şeker ikameleri, yapay renklendiriciler ve tatlar ve bunları içeren yiyecekler ve içecekler toksin içerir. Larinks ve özofagusun mukoza zarlarına nüfuz ederek, hücrelerin malign büyümesini tetikleyebilirler ve sadece obeziteye neden olmazlar. Zararlı ürünlerin tüketilmesi boğaz, yemek borusu, mide ve diğer organ ve sistemlerin kanser olmasına yol açar.”

Sputnik’in haberinde, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı 2015 yılı sonunda, sosis ve işlenmiş et ürünlerini kanıtlanmış kanserojen aktivitesi olan ürünler kategorisinde en başa koyduğu belirtildi. Uzmanlara göre, bu ürünlerin devamlı olarak tüketilmesi kolorektal kanserin gelişimine sebebiyet verebildiği, günlük sadece 50 gram işlenmiş etin tüketilmesinin bile onkolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini %18 yükseltebileceği yazıldı.

Natalia Sukortseva “Yarı mamül ürünler, sucuklar, füme etler ve jambonlar sağlığa zararlı maddeler, fazla tuz ve kimyasallar içerir. Bu sebeple eğer düzenli olarak sabah, öğlen ve akşam bu ürünler tüketilirse, kolon kanserine yakalanma riski artar” diye belirtti.

Son olarak Fransız ve Brezilyalı bilim insanları ise bu konuyla ilgili olarak; “Herhangi özel bir ürün değil, onların hazırlanma yöntemi de kanser hastalığına sebebiyet verebilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi