25 Nisan 2024 Perşembe

Karadağ Hükümeti, Sırbistan Ortodoks Kilisesi İle Anlaşma İmzalayacak

Karadağ Başbakanı Zdravko Krivokapic, Karadağ hükümetinin yakında Sırp Ortodoks Kilisesi ile anlaşma imzalayacağını duyurdu.

Zdravko Krivokapic

Başbakan Pazar günü Twitter üzerinden yayınladığı mesajda, ‘‘Karadağ hükümeti, Sırp Ortodoks Kilisesi ile anlaşma imzalamaya hazır. Bu konu hakkında Sırbistan Patriği Porfirije ile görüştüm ve yakında anlaşmayı imzalama zamanına karar vereceğiz’’ ifadelerinde bulundu.

Sırp Ortodoks Kilisesi

Sırp Ortodoks Kilisesi, ülkedeki en büyük dini organizasyon. Hükümet 2012’de diğer inanç gruplarıyla anlaşmalar imzaladı, ancak zulmetmeyi seçtiği Sırp Kilisesi’nin kutsal mekânlarını ele geçirmeye teşebbüs etti. Aralık ayında iktidara gelen yeni Karadağ hükümeti, önceki hükümetin Ortodoks karşıtı yasasını hızla değiştirerek tüm dini kuruluşları yasa gözünde eşit hale getirdi. Yeni anlaşma, tüm inanlıların hakkını ve Sırp Kilisesi’ne ait mülkleri koruyacak.

Anlaşma metni imzalandıktan sonra yayınlanacak, ancak vaktinden önce yayınlanmasını isteyenler de var. Başbakan, ‘‘Bu mesele, herhangi bir siyasi kar elde etmeyi amaçlayan siyasallaştırma veya entrika konusu olmamalı. Sırp Ortodoks Kilisesi karardan memnunsa, kendilerini savunucuları olarak tanıtan bazı kişilerin neden memnun olmadığını anlamıyorum’’ dedi.

Sırp Kilisesi’nin Karadağ Metropolü sitesinde yer alan bir rapor, siyasi liderleri ve halkı durum hakkında sakin olmaya çağırdı. Başbakan Krivokapić, 30 yıl aradan sonra ilk kez Cumhurbaşkanı Milo Đukanović’in partisine karşı sandalyelerin çoğunu kazanan muhalefet koalisyonuna liderlik etti. Seçim sonuçlarını öğrendikten sonra yaptığı ilk şey, kiliseye gidip Tanrı’ya şükretmek ve Büyük Metropolitan Amfilohije tarafından kutsanmak oldu. (orthochristian)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi