20 Nisan 2024 Cumartesi

Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde Noel Bayramı Kutlaması

Avedis Tabaşyan; “Rab Yüreklerimize Doğsun!”

İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde, 5 Ocak 2018 Cuma akşamı Noel Bayramı Ayini gerçekleştirildi. Ayini, Karasun Manuk Ermeni Kilisesi ruhani lideri Peder Avedis Tabaşyan yönetti.

Ermeni Ortodokslar tarafından her yıl 6 Ocak’ta kutlanan ‘İsa Mesih’in Doğuşu (Surp Dzununt) ve Vaftiz Bayramı’ İskenderun Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen ayinle kutlandı. İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’ndeki, Kilise Ruhani Lideri Avedis Tabaşyan’ın yönettiği ayinine, CHP Hatay Milletvekili Adayı Nermin Yıldırım Kara ve eşi Sezer Kara ile birlikte İskenderun’da bulunan diğer mezhebe mensup Hristiyanlar da katıldı.

Mumların yakıldığı ve duaların edildiği ayinde verdiği vaazında, bayramın anlamında söz eden Peder Tabaşyan; “Rab her birimizin yüreğine, barış için elçi olmak, barış için birbirimize kardeş olmak, barış için elinden geleni yapma gücü versin. Birbirine sevgi sözcükleri ile elimden geleni nasıl yaparım diyerek, güç vererek, Rab bize bu yeni yılı yaşatsın. Yıllardır bu bayramı kutluyoruz ama nedir bizim için önemli olan? Her sene Ocak ayının 5’inin gecesi ve 6’sı tüm dünyada Ermeni kiliselerinde Rabbin doğuşu ve Vaftiz Bayramı kutlanır. İsa Mesih, Yahya tarafından vaftiz edileceğinde göklerden bir güvercin indi ve dedi ki ‘İşte benim oğlum budur onu dinleyin’ Nasıl ki vaftizin de bu ses duyuldu, İsa doğumunda da dünyanın her tarafından parlayan bir yıldız görüldü gökyüzünde. Çok büyük sorunlarla doğdu İsa Mesih” dedi.

Rabbe Umut Bağlayanlar Asla Zorda Kalmazlar

İnsanların Tanrı’nın istediği gibi yaşamasının önemine vurgu yapan Peder Tabaşyan; “Tanrı insanı yarattığında yüreğine eşsiz derecede bilgelik, eşsiz derecede güç verdi. Öyle ki dünyanın en sonunda yarattığı İnsanı, bütün dünyanın temsilini verdi eline. İşte dünyanın anahtarı sende, bütün yaratılanlar sana hizmet edecek, sen de benim en sevdiğim olacaksın, dedi. Fakat insanoğlu işte o gün gözü doymadı ne yazık ki. Daha fazlasını istedi, çünkü kovulmuş bir şeytan vardı, istedi ki Tanrı’ya sadece kendi hizmet etsin ve sevgisini sadece o paylaşsın. O meleğin adı Musiforos’tu. Yani ışık saçan bir melek! Ve onun da sonradan şeytan oldu. Tanrı’dan bütün o bilgeliği, hikmeti almak istedi kendi kullanmak için ama Tanrı dedi ki, ben sana o yaradılışı vermek istemiyorum. Sen de benim hizmetçimsin. Ben sende hizmetçilik değil onlarla bütün sevgimi paylaştıracak şeyler istiyorum. Şeytan dedi ki ben de yarattığını sana düşman ederim ve yarattığını düşman etti. Tek bir sözle ‘Tanrı gibi olacaksınız…’ Tanrı gibi olacaksınız sözü çok uzun yıllar önce söylendi ve Adem’le Havva Tanrı gibi olma ümidiyle o meyveden yediler ve bize hikaye gibi gelen o sözler aslında bizim günahlı bedenimizi almaya başladı.

Tanrı, ‘Sizi yaratan benim, size şekil veren benim, siz neden benden uzaklaşıyorsunuz?’ diye soruyor. Her yeni yılda Tanrı’dan birçok şey istiyoruz ama Tanrı’ya verecek neyimiz var, bunu düşünüyor muyuz? Tanrı bizden sadece yüreğimizi istiyor, ona hizmet etmemizi istiyor. Onun gibi alçakgönüllü olmamızı istiyor. Rabbe umut bağlayanlar asla zorda kalmazlar. Tanrı ayrım yapmaz, ayrımı yapan bizleriz. Bu bayramın anlamı Rabbin doğuşu ama nereye doğuşu? Yüreklerimize doğuşu olsun. Eğer onun ışığı olmazsa bizler birer hiçiz. Rab ışığıyla sizi aydınlatsın” şeklinde konuştu.

Ayin sonunda ise İsa Mesih’in vaftiz edilişi, temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi. Suya batırılıp çıkartılan haçı tek-tek öpen cemaat mensupları, daha sonra kilise salonuna geçerek pasta kesip birbirinin bayramını kutladı.

Salonda, İsa Mesih’in doğuşunu simgeleyen ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve su daha sonra cemaate dağıtıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel Baba ayin sonrasında minik çocuklara hediyelerini verdi. (SAT-7 Türk / İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi