18 Nisan 2024 Perşembe

Kardinal, Demokrasinin Tehdit Altında Olduğunu Söyledi

Lüksemburg Kardinali, popülizmin yükselen hızından dolayı, demokrasinin tehdit altında olduğunu söyledi.

5 Ekim’de Papa Françesko tarafından onaylanıp, kardinal görevine başlayan olan Başepiskopos Jean-Claude Hollerich, popülist siyasetteki basit cevapların karmaşık sorunları çözemeyeceğini ve sonunda insanları daha fazla hayal kırıklığına uğratacağını söyledi.

Başpiskopos Jean-Claude Hollerich

Hollerich, ‘‘Kilise, oldukça net bir bakış açısına sahip. Popülizme karşıyız, insan haklarından yanayız, demokrasiden yanayız. Ama demokrasi değişiyor, çünkü medeniyet değişiyor’’ dedi.

Görüşme, Yüksek Mahkeme’nin Başbakan Boris Johnson’ın parlamentosunun askıya alınmasının hükmedildiği gün yayınlandı. 

Hollerich, dijitalleşmenin yol açtığı değişim hızının, demokrasinin gelecekte işleyişiyle ilgili soruları gündeme getirdiğini söyledi. ‘‘Bu anlamda popülizm oldukça tehlikeli. Çünkü artık sorular sorulmuyor. Çok basit bir cevap veriyorsunuz ve basit cevaplar günümüzde oldukça popüler. Karmaşık durumlarda, karmaşık çözümler bulmak çok daha zor. İnsanlar hayal kırıklığına uğrayacak’’ dedi.

‘‘Popülizmin demokrasiyle nasıl yaşayabileceğini bilmiyorum. Çünkü partilerin sunduğu çözümler ayakta kalmayacak. Bu yüzden demokrasi tarihinde çok tehlikeli bir an. Tarihe bakarsanız insan hakları ve demokrasinin yüzyılları insanlık tarihinde çok nadir. Kilisenin bu konuda çok net bir bakış açısına sahip olması gerektiğini düşünüyorum’’ diyerek sözlerine devam etti.

Bununla birlikte kiliseye kimsenin politik bir görüş getirmemesi gerektiğini vurguladı. Her zaman ifade özgürlüğü savunucusu olacağını belirterek, ‘‘İnsanlar benim düşündüğümden bile farklı şeyler söyleyebilecek’’ dedi.

Hollerich, ‘Evrensel Katolik Kilisesi’nin kardinali’ olduğunu ve Avrupa’nın sorunlarının ‘dünya merkezine’ konmaması gerektiğini söyledi. Hollerich yeni göreviyle ilgili olarak da ‘Baba Tanrı’nın ve evrensel kilisenin’ hizmetinde olacağını, bunun da kilise olan tüm kadınların ve erkeklerin hizmetinde olacağı anlamına geldiğini vurguladı.

Kardinal olduğunda acil bir dönüşüm gerektiğini, bunun için bir bahane bulunmadığını vurguladı. Aynı acilliğe, Hristiyan inancının merkezinde bulunan gerçeklere odaklanmak konusunda da gerçekleşeceğini söyledi.

‘‘Müjde’yi duyduktan sonra, hepimiz bir dönüşüm geçirmeliyiz. Kişisel dönüşüm, kilisenin müjdesel dönüşümü, ekolojik dönüşüm ve diğer dönüşümler üzerinde aynı fikirde olursak, birçok sorunun üstesinden gelebiliriz’’ ifadelerini kullandı. (thetablet.co.uk)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi