24 Nisan 2024 Çarşamba

Kardinal Joseph Zen, Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi

Temsilci Chris Smith başkanlığındaki iki partili bir kongre komisyonu, Joseph Zen ve tutuklu Katolik iş insanı Jimmy Lainin aralarında bulunduğu altı kişinin insan haklarına yönelik çabalarından dolayı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini duyurdu. 

Yapılan açıklamada, ‘‘Jimmy Lai, Kardinal Joseph Zen, Tonyee Chow Hang-tung, Gwyneth Ho, Lee Cheuk-Yan ve Joshua Wong, Hong Kong’un özerkliğinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün gayretli savunucuları oldukları için aday gösterildi. Adaylar, kentin demokratik özgürlüklerinin Hong Kong ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti tarafından yok edilmesine barışçıl yollarla karşı çıkan milyonlarca Hong Kongluyu temsil ediyor. Cesaretleri ve kararlılıkları nedeniyle onurlandırılmayı hak ediyorlar’’ ifadelerine yer verildi.

Aday gösterilenler, 2019’dan beri Hong Kong’un demokrasi yanlısı hareketinde yer aldı. Hong Kong, Hristiyanların uzun zamandır komünist hükümet tarafından izlendiği ve Çin’e kıyasla daha fazla inanç özgürlüğüne sahip özerk bölgedir. Ancak son yıllarda Pekin, ulusal güvenliği koruma bahanesiyle Hong Kong’daki kiliseler üzerinde kontrolü sıkılaştırdı.

2002-2009 yılları arasında bölgedeki Katoliklere liderlik eden Kardinal Zen, inanç özgürlüğü ve demokrasinin açık sözlü savunucularından biri oldu. Geçen Mayıs ayında Hong Kong yetkilileri tarafından tutuklanan Kardinal, mahkeme tarafından para cezasına mahkûm edildi. Jimmy Lai Chee-ying ise demokrasi yanlısı hareketi 30 yıldan fazla bir süredir destekledi. Apple Daily adlı gazete, demokrasi yanlısı paylaşımlar yapması nedeniyle yayınına son verildi. Demokrasi yanlısı protestolara karıştığı için Aralık 2020’den beri tutuklu bulunan Lai, ömür boyu hapis cezasına maruz kalabilir.

Diğer adaylardan ikisi Lai ile birlikte hapis cezasına çarptırıldı. Bunlardan birisi avukat ve kapatılan bir sivil toplum kuruluşunun başkan yardımcısı olan Tonyee Chow Hang-tung’dur. Gazeteci Gwyneth Ho Kwai-lam ise, seçimlerden önce bir kamuoyu yoklamasına katıldığı için gözaltına alındı. Adaylar arasında izinsiz toplantılara katılmaktan hüküm giyen işçi hakları savunucusu Lee Cheuk-yan ile 2014’te katıldığı protesto gösterisi nedeniyle tutuklanan Joshua Wong Chi-fung yer aldı.

Hong Kong’daki diğer Katolik demokrasi yanlısı gruplar, son yıllarda yaptıkları çalışmalarla takdir edildi. 2021’de Hong Kong’da demokrasi yanlısı hareketin kurulmasına yardımcı olan avukat Martin Lee Chu-ming de Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. (CNA)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi