20 Nisan 2024 Cumartesi

Kardinal Müller’den Papa Françesko’ya Manifesto

Vatikan’ın muhafazakar kanadının önemli isimlerinden biri olan Kardinal Gerhard Ludwig Müller, Papa Françesko’yu doktrinlerinden dolayı üstü kapalı olarak eleştiren bir manifesto yayımladı.

Vatikan’ın İnanç Doktrini Topluluğu 2012-2017 yılları süresince başkanlık yapan ve bu görevi Papa Françesko tarafından uzatılmayan Kardinal Müller’in manifestosu ABD’de bir haber sitesinde yayımlandı.

Kardinal Müller, isim belirtmeden Papa Françesko’yu hedef alan manifestosunda, Arjantinli Papa’nın 4 Şubat’ta BAE’de Mısır’ın El Ezher Üniversitesi’nin Rektörü Şeyh Ahmed Et-Tayyip ile imzaladığı ‘Dünya Barışı ve Birlikte Yaşam İçin İnsanların Kardeşliği Belgesi’ne de göndermede bulundu.

Söz konusu belgenin içeriğini, Mesih İsa’nın temel öğretilerinden uzaklaşması sebebiyle eleştiren Kardinal Müller, “Katolik bir liderin, inancın gerçeklerini öğretmeyi reddetmesi en büyük hayal kırıklığıdır” ifadesini kullandı. Kardinal Müller ayrıca, ‘İnancın öğretilmesinde giderek yaygınlaşan bir kafa karışıklığıyla karşı karşıya kalan Kilise’nin birçok piskoposu ve rahibi, laik kesiminin kendisini can acıtıcı doğrularını dile getirmeye çağırdığını’ söyledi.

Günümüzde birçok Hristiyan’ın ‘İnancın temellerini bilemediğini, Kilise’nin doğru görevinin insanları Mesih İsa’nın ışığına götürmek olduğunu’ aktaran Müller, boşanma ve yeniden evlenme, rahip ve rahibelerin sorumlulukları, cehennemin sonsuzluğu gibi konularda Hristiyanları inançlarından uzaklaşmasına sebep olan gelişmeler olduğunu iddia etti.

Papa Françesko ile El-Ezher Üniversitesi’nin Rektörü Şeyh Ahmed et-Tayyib arasında Abu Dabi’de imzalanan ‘Dünya Barışı ve Birlikte Yaşam İçin İnsanların Kardeşliği Belgesi’nde, dini ve ahlaki sorumluluğa dayanan iş birliği ve diyalog kültürünün benimsendiği vurgulanmıştı. Söz konusu belgede, dünya liderlerinden, uluslararası politika yapıcılarından ve ekonomi dünyasından ‘hoşgörü, birlikte yaşam ve barış kültürünü yaymak; dünyadaki mevcut savaşları, çatışmaları, kültürel ve ahlaki çöküşü durdurmak için’ çalışmaları istenmişti. (E.Ç.)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi