19 Mart 2024 Salı

Kardinal Müller’den Papa Françesko’ya Manifesto

Vatikan’ın muhafazakar kanadının önemli isimlerinden biri olan Kardinal Gerhard Ludwig Müller, Papa Françesko’yu doktrinlerinden dolayı üstü kapalı olarak eleştiren bir manifesto yayımladı.

Vatikan’ın İnanç Doktrini Topluluğu 2012-2017 yılları süresince başkanlık yapan ve bu görevi Papa Françesko tarafından uzatılmayan Kardinal Müller’in manifestosu ABD’de bir haber sitesinde yayımlandı.

Kardinal Müller, isim belirtmeden Papa Françesko’yu hedef alan manifestosunda, Arjantinli Papa’nın 4 Şubat’ta BAE’de Mısır’ın El Ezher Üniversitesi’nin Rektörü Şeyh Ahmed Et-Tayyip ile imzaladığı ‘Dünya Barışı ve Birlikte Yaşam İçin İnsanların Kardeşliği Belgesi’ne de göndermede bulundu.

Söz konusu belgenin içeriğini, Mesih İsa’nın temel öğretilerinden uzaklaşması sebebiyle eleştiren Kardinal Müller, “Katolik bir liderin, inancın gerçeklerini öğretmeyi reddetmesi en büyük hayal kırıklığıdır” ifadesini kullandı. Kardinal Müller ayrıca, ‘İnancın öğretilmesinde giderek yaygınlaşan bir kafa karışıklığıyla karşı karşıya kalan Kilise’nin birçok piskoposu ve rahibi, laik kesiminin kendisini can acıtıcı doğrularını dile getirmeye çağırdığını’ söyledi.

Günümüzde birçok Hristiyan’ın ‘İnancın temellerini bilemediğini, Kilise’nin doğru görevinin insanları Mesih İsa’nın ışığına götürmek olduğunu’ aktaran Müller, boşanma ve yeniden evlenme, rahip ve rahibelerin sorumlulukları, cehennemin sonsuzluğu gibi konularda Hristiyanları inançlarından uzaklaşmasına sebep olan gelişmeler olduğunu iddia etti.

Papa Françesko ile El-Ezher Üniversitesi’nin Rektörü Şeyh Ahmed et-Tayyib arasında Abu Dabi’de imzalanan ‘Dünya Barışı ve Birlikte Yaşam İçin İnsanların Kardeşliği Belgesi’nde, dini ve ahlaki sorumluluğa dayanan iş birliği ve diyalog kültürünün benimsendiği vurgulanmıştı. Söz konusu belgede, dünya liderlerinden, uluslararası politika yapıcılarından ve ekonomi dünyasından ‘hoşgörü, birlikte yaşam ve barış kültürünü yaymak; dünyadaki mevcut savaşları, çatışmaları, kültürel ve ahlaki çöküşü durdurmak için’ çalışmaları istenmişti. (E.Ç.)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi