19 Mart 2024 Salı

Katolik Kiliseleri, Yanardağ Patlaması Sonrası Yardım Sunuyor

Guatemala’daki üç Katolik kilisesi, Haziran ayının başında meydana gelen, köylerin harap olduğu ve en az 70 kişinin öldüğü ani yanardağ patlaması kurbanlarına barınak sağlıyor.

Katolik Yardım Hizmetleri Latin Amerika Acil Durum Koordinatörü Luis Rolando Sanchez, “Şimdiye kadar gördüğüm şey tam bir yıkım. Yüzlerce insan her şeyini kaybetti” ifadelerini kullandı.

Kurtarma ekipleri kül altına gömülmüş köylerde hayatta kalanları aramaya devam ederken, hem Katolik Yardım Servisi (CRS) hem de Caritas Escuintla’nın, Guatemala’da olay yerinde evlerinden olanlara sıcak yemek, yiyecek, su ve diğer temel ihtiyaçlar sunan görevlileri bulunuyor.

Sanchez, “Kilise, sığınaklar açarak ve ona ihtiyaç duyanlara hayat kurtarıcı yardımlar vermek suretiyle hemen harekete geçti. Ancak bu felaketten etkilenen pek çok insan için yapacak çok iş var, ”diye devam etti. Yerel yetkililer, yaklaşık 2 milyon insanın “Volcan de Fuego”dan ya da ateş yanardağından etkilendiğini tahmin ediyor.

Guatemala’da Escuintla bölgesindeki Kilise barınaklarının üçü de patlamasıyla kül bulutlarını havaya yaklaşık 33.000 fit püskürtmüş olan yanardağın sıfır noktası yakınında. CRS’e göre Escuintla bölgesi, Chimaltenango ve Sacatepéquez ile birlikte patlamadan en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor.

Katolik Yardım Hizmetleri’nin iletişim koordinatörü Kim Pozniak, CNA’ya Guatemala’da olay yerindeki görevlilerinin 4 Haziran’da Escuintla’daki kilise barınaklarından birine 100’ü aşkın insanın ulaşması sebebiyle birçok trajik hikaye duyduklarını söyledi.

Pozniak, “Herkes bir yakınını kaybetti ve insanlar travma geçirdi.” dedi. Guatemala’nın diğer bölgelerinden daha fazla gönüllünün travmaların giderilmesine yardım için barınağa gelmeye başladığını sözlerine ekledi.

Sanchez, “Tasavvur edilemez hasar ve üzüntüye rağmen, bu halkın yanardağ felaketinin şokunu atlatacağını umuyorum. Guatemala’daki insanlar çok metanetli. ABD Katoliklerini, bu korkunç ızdıraptan acı çeken kardeşleri için dua etmelerini istiyorum.” çağrısında bulundu.

Papa Françesko, 5 Haziran’da bir telgrafta “şiddetli yanardağ patlamalarıyla ilgili üzücü haberi duymaktan derin bir üzüntü duyduğunu” söyledi ve dualarını kurbanlar ve aileleri için gönderdi.

Jeolog Trevor Nace, Volcan de Fuego’nun felsik (asidik) lav püskürtmesinin, geçen ay için yavaş yavaş patlayan Hawaii’nin Kilauea yanardağından çok daha ani, daha az yoğun ve daha ölümcül olduğunu açıkladı.

Forbes’teki bir makalesinde Nace, “Guatemala’daki dik yamaçlar ve aşırı yağışlar sebebiyle çamur ve kaya daha fazla evi imha etmek ve daha fazla yaşamı tehdit etmek üzere yamaçlardan kolayca aşağı kaydı.” dedi. (Cruxnow)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi