20 Nisan 2024 Cumartesi

Katolik Rahibeler, Myanmar’daki Protestolara Katıldı

Güneydoğu Asya’da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında yer alan Myanmar’da gerçekleşen son askeri darbeye karşı başlatılan protestolara, Katolik rahibelerin de katıldığı bildirildi. 

UCA News’e göre, Myanmar ‘daki çeşitli cemaatlerden Katolik rahibeler, protestocular için dua ederek ve onlara yiyecek ikramında bulunarak sokaklarda yürüdü. Kaçin eyaletinin başkenti Myitkyina kentindeki protestoların ortasında rahibeler, manastırlarının dışına ‘diktatörlüğe hayır’ ve ‘insanların sesine kulak verin’ yazılı pankartlar astı. 

Burma olarak da bilinen Myanmar, 54 milyon nüfuslu Güneydoğu Asya’da bir ülke. Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi ve Devlet Başkanı Win Myint, 1 Şubat’ın erken saatlerinde ordu mensupları tarafından gözaltına alındı. Ülke, General Min Aung Hlaing tarafından yönetiliyor. Myanmar’da protestolar darbeden bu yana sürüyor. Katolik rahipler ve rahibeler, Hristiyan nüfusunun sadece yüzde 6 olduğu ülkede protestolara katıldı. 

11 Şubat’ta Aziz Joseph Rahibeleri, Mandalay’daki Çin büyükelçiliğinin önüne dua etmek ve protestoya katılmak için gitti. Facebook üzerinden paylaşılan görüntülerde rahibelerin dua ettiği görülüyor. 3 Şubat’ta yapılan açıklamada Yangonlu Kardinal Charles Maung Bo, ordudan ‘halkın sesi Aung San Suu Kyi’nin’ serbest bırakılmasını isteyerek, darbeyi şok edici olarak nitelendirdi.

”Aung San Suu Kyi’ye Özgürlük”

Kardinal Bo, uzun süredir demokratik yönetimin destekçisi. Açıklamasında, orduyu sivillere karşı şiddet kullanmaktan kaçınmaya çağırdı. Kardinal Bo orduya, ‘‘İnsanların haklarına saygı duymanız ve onları en kısa zamanda serbest bırakmanız konusunda ısrar ediyorum. Onlar savaş esiri değil, onlar demokratik bir sürecin tutsakları. Demokrasi sözü veriyorsanız, tutsakları serbest bırakmakla başlayın’’ ifadelerinde bulundu.

Holy See’nin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ndeki daimi gözlemcisi Başepiskopos Ivan Jurkoviç Cuma günü Vatikan’ın Burma halkı için dua ettiğini söyledi. Başepiskopos Jurkoviç, yetkililerden ‘demokratik ve barışçıl bir ortamda yaşayabilmek için temel insani ve sivil hakların ortak yararına, sosyal adaleti ve ulusal istikrarı teşvik etmelerini’ istedi. 

Papa Françesko, Kasım 2017’de Burma’ya yaptığı ziyarette, uzlaşma ve birliğin sağlanmasında ülke dinlerinin önemini vurgulayarak, ülkede ‘adil, uzlaştırılmış ve kapsayıcı bir sosyal düzen’ inşa edenlerin çalışmalarına övgüde bulunmuştu. (vaticannews)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi