29 Mart 2024 Cuma

Katolik Rahip, Ebola’ya Yakalandı

Ebola’nın yeni salgını Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Korku Saçıyor!

Kuzeybatı Demokratik Kongo Cumhuriyeti birçok kişi Ebola’ dan hayatını kaybetmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı yeni salgının “uluslararası etki ile halk sağlığı aciliyeti” olarak nitelendirdi.

Başbakan, “Hemorajik belirtiler ve ateşi olan 21 vaka ile 17 ölüm” ün kayıtlara geçildiğini belirterek, 3 Mayıs itibarıyla bakanlığa bir bildirimde bulunulduğunu belirtmişti ancak 25 Mayıs tarihli yeni araştırma sonuçlarına göre, Ebola’dan hayatını kaybedenlerin sayısının 22 olduğu belirlendi.

1976’da ilk olarak Belçika liderliğindeki bir ekip tarafından Zaire’de tanımlanmasında bu yana Ebola, ölümcül viral hastalık olarak bilinen 9.salgın hastalık sayılıyor. Son derece bulaşıcı ve ölümcül olan Ebola, Batı Afrika’daki 2014-2016 yılları arasında 11 binden fazla insanın ölümüne yol açtı. En kötü Ebola salgının ise  iki komşu batı Afrika ülkesi, Liberya ve Sierra Leone’ye yayılmadan önce Güney Gine’de Aralık 2013’te başladı. Dünyanın dört bir yanında, çoğu zaman panik yaratan vakalar olmasına rağmen, mağdurların yüzde 99’undan fazlası üç Batı Afrika ülkesinde yaşayanlar.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Cenevre’de, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde hastalardan toplanan beş örnekten ikisinde yapılan laboratuar testlerinin Ebola virüsünün varlığını doğruladığını açıkladı. Bir açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü, DKC hükümetiyle birlikte faaliyetlerini hızlı bir şekilde büyütmeyi ve sağlık çalışanlarını harekete geçirmek suretiyle, 2017’deki benzer bir patlamada kullanılan başarılı bir modelin bu senede uygulanmasını sağlamayı amaçlıyor” denildi.

Devam eden salgın sebebiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Mbandaka-Bikoro Diosez’inde hizmet eden bir rahibin Ebola virüsüne yakalandığı bildirildi. Yetkililerin AFP haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, ismi gizli tutulan rahibin karantinaya alındığı belirtildi. Kongo Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni istatistiklere göre, Katolik rahip Ebola virüsü bulaşmış 50’den fazla kişinin arasında yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, tüm vakaların, tedavi kapasitelerinin sınırlı olduğu Bikoro’dan yaklaşık 30 kilometre (20 mil) uzaklıkta bulunan İlkoko Iponge’deki bir klinikte yaşandığını bildirildi.

DSÖ’den, Doctors Without Borders ‘Sınır Tanımayan Doktorlar’ dan ve Equateur eyaletinden uzmanlar ekibi, koordinasyonu sağlamak ve soruşturmaları yürütmek için Salı günü Bikoro’ya gitti.

Ebola virüsü, yarasada doğal bir rezervuara sahip olan ancak yarasayı hasta etmeyen, ama mikrobu  insanlara geçtiğinde öldürücü etkiye sahip bir virüs. Virüs, vücut sıvılarıyla temas halinde bulaşır – hasta veya ölü bir kişiye dokunmak, bilinen bulaşma şeklidir. 2 ila 21 gün arasında bir kuluçka süresinin ardından, Ebola yüksek ateş, halsizlik, yoğun kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı ve boğaz ağrısına dönüşür. Bunu genellikle kusma ve ishal, cilt döküntüleri, böbrek ve karaciğer yetmezliği, iç ve dış kanama izler.(yahoo,catholicnewsagency)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi