28 Mart 2024 Perşembe

Katolik Rahip Nijerya’da Ödürüldü

Boko Haram’ın Hristiyan topluluklarını tehdit ettiği Nijerya’nın kuzeyinde radikal çoğunluğun aksine, ülkenin güneydoğu kesimi ağırlıklı olarak Hristiyan. Ancak bölgede yaşayan halk, hükümetin yolsuzlukları ve şiddetiyle uğraşırken silahlı çetelerin fidye talebiyle adam kaçırması oldukça yaygın.

Geçtiğimiz haftalarda ülkenin Güneydoğusundaki Imo eyaletinin Orlu kasabasında aracından alınan Peder Cyriacus Onunkwo’nun cansız bedeni başkabir köyde bulundu.

Eyalet polis komiseri Chris Ezike yerel bir gazete olan Vanguard’a,  “Her ne kadar bu konudaki tüm ipuçlarını inceliyor olsak da, şimdilik bu açıkça bir kaçırılma ve cinayet vakasıdır. Fidye amaçlı adam kaçırma vakası olsaydı, kaçıranlar kurbanlarına yakın herhangi birisine telefon eder ve bir talepte bulunurdu ” şeklinde açıklama yaptı.

Rahibin arabasını bulan polisler, hiçbir şey çalınmadığını şu ana kadar tutuklama yapılmadığını belirtti.

Militan grup Boko Haram’ın Hristiyan toplulukları tehdit ettiği ülkenin kuzeyindeki radikal çoğunluğun aksine, ülkenin güneydoğu kesimi ağırlıklı olarak Hristiyan ayrıca, Orlu Episkoposluğu’nun toprakları yüzde 70 Katolik.

Ancak bölge, hükümetin yolsuzluk ve şiddetiyle uğraşıyor. Silahlı çeteler bölgede dolaşıyor ve fidye talebiyle adam kaçırıyor. Imo eyaleti, ülkedeki en yüksek suç oranlarından birine sahip.

Eylül 2016’da Nijeryalı Episkoposlar Konferansı, hükümeti artan suç dalgasını engellemek için daha fazla çaba harcamaya çağıran bir bildiri yayınladı.

Yayınlanan bildiride, “Siyasi şiddet, yolsuzluk, adam kaçırma, silahlı soygun, ayin cinayetleri ve geçmişin her türlü yaraları hala daha geçmedi ve gün geçtikçe bu bataklığın içine daha çok gömülüyor gibi görünüyoruz. Halkımız şimdi hastalık ve açlıkla mahvoluyor. Hem devlet yetkililerinin hem de kendi insanlarımızın arasındaki devlet dışı faktörlerin şiddet eğilimini çok yüksek” ifadeleri kullanıldı.

Peder Onunkwo, bu yaz Nijerya’da öldürülen ikinci Katolik rahip. Temmuz ayında Peder Raphael Pankyes, ülkenin merkezinde bulunan Plateau Eyaletindeki üç adam tarafından öldürülmüştü.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi