29 Mart 2024 Cuma

Katolik Üniversitesi’nden Alüminyum Geri Dönüşümünde Dev Adım

Deneysel amaçlı kurulan metalürji fabrikası, alüminyum üretiminden gelen ve ‘kırmızı çamur’ olarak bilinen atıkların nasıl geri dönüştürebileceği konusunda araştırmalarına devam ediyor. Uzmanlar, atıkların nasıl etkili ve sürdürebilir şekilde geri dönüştürülebileceğini anlamak için araştırmaları kapsamında ocak ısısını 1400 dereceye kadar yükseltiyor.

Bu merkezde, ilk alüminyum üretiminden gelen atıklar karbon ile karıştırılıyor ve çok yüksek derece ısıda eritiliyor. Ortaya çıkan karışım ile bu sahipsiz hazine yeniden çelik sanayine kazandırılıyor.

Leuven’deki Katolik Üniversitesi uzmanı Tobias Hertel araştırmaları konusunda ocakta erittikleri atıkları soğutma işlemi yaparak yeni ürünün inşaat gibi alanlardan kullanılabilecek malzemelere dönüştürebildiklerini belirtti.

Leuven’deki Katolik Üniversitesi görevlisi Annelies Malflich ortaya çıkan maddeleri çok iyi incelediklerini belirterek çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Bu madde içindeki elementlerin hangi miktarda ve hangi yoğunlukta olduğunu tam olarak tespit ediyoruz, daha sonra yine yeni madde içindeki düşük yoğunlukta bulunan silikon, alüminyum, kalsiyum, sodyum ve oksijeni teptit ediyoruz.”

Kızıl çamur cam, daha sonra toprak ve grafit ile karıştırılarak, tuğla, çatı kiremitleri, döşeme karoları gibi inşaat malzemesi olarak kullanılabiliyor.

Katolik Üniversitesi Kimya mühendisi Ionnis Pontikis ise araştırmalar sırasında çevre dostu politikaları gözardı etmedikleri üzerinde durdu. Küresel olarak karbon dioksit üretimini asgari seviyeye düşürmek istediklerini, küresel anlamda çevre politikalarını çok dikkate aldıklarını söyledi.  Ürünlerin hem mekanik hem de fiziksel özelliklerden ödün vermeden de bunu yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

Uzmanlar, bu çalışmalar sayesinde, önümüzdeki 10 yıl içinde alüminyum atıkların geri dönüştürülmesinin elde edilecek ürünlerin beş misli daha artacağını umut ediyor.

Dünyada her yıl alüminyum üretiminden yaklaşık 150 milyon ton atık kalıyor. Bunların % 2’den azı geri dönüştürülerek yeniden üretime kazandırılıyor. Termal ortam, bu kızıl çamurun içinden zengin demir muhteva eden bir karışıma dönüşmesine olanak sağlıyor. Ancak, burada yeni sorunlar ortaya çıkıyor.(euronews)

Papa Françesko, Mülteci Krizine Değindi

Papa Françesko, Kolombiya, Panama ve Kosta Rika episkoposlarına gönderdiği mektupta, göçmenlere daha fazla pastoral yardım ve destek...

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi