29 Mart 2024 Cuma

Kaya Mezarlarında çöpler temizlendi

Bodrum’da Göktepe arkeolojik alanında bulunan kaya mezarları müze müdürlüğü ekipleri tarafından temizlendi.

[huge_it_gallery id=”8″]

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdür Vekili Tayfun Selçuk, 1. derece sit alanı olan Göktepe arkeolojik alanında ‘nekropol’ olarak tanımlanan antik döneme ait mezarlar bulunduğunu söyledi.

Bölgedeki bazı kaya mezarlarının kimsesizler tarafından kullanılarak kirletildiğini ifade eden Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatıyla bölgede temizlik çalışması yürüttüklerini dile getirdi.

Selçuk, “Bölgede bulunan oda mezarlar, çeşitli nişlerle (kaya mezardaki küçük bölüm) zenginleştirilmiş. Kaya mezarlarının bazılarında duvar resimleri bulunuyor. Modern su deposu olan bölgedeki bir oda mezarında nişler içerisinde duvar resimlerinin kullanıldığını görüyoruz” dedi.

Kaya mezarlarındaki resimlerde insan ve aslan figürlerinin değişik renklerle tasvir edilerek ortaya konulduğuna işaret eden Selçuk, “Buradaki eserler tekrar müdürlüğümüzce gözden geçirildi. Konservasyonları hazırlanarak ilgili koruma kurulunun onayı sonrasında gerekli işlemleri tamamlanacak” diye konuştu.

Selçuk, ekiplerin bölgede temizlik ve koruma çalışmalarını sürdürdüğünü anlatarak, şöyle konuştu:

“Buradaki kaya mezarları maalesef kimsesiz insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış ve çöplerle dolmuş haldeydi. Yaptığımız çalışmalarla alanı temizleyerek koruma altına aldık. Bölge, Bodrum için çok önemli bir alan. Gerek doğası gerek kültürel altyapısıyla çok önem verdiğimiz, korunması gereken bir yer. Buradaki kaya mezarlarında bir define arayıcılığı gibi bir faaliyetle karşılaşmadık ancak bazı kişiler barınma amacıyla kullanmak istemiş. Bilinçsizce yaptıkları uygulamalar neticesinde ister istemez bazı tahribata neden olmuşlar. Bunların üstünde titizlikle duruyoruz. Artık bu yerleri daha sık kontrol ederek bu tür uygunsuz faaliyetlerin oluşmamasına çalışacağız.” (AA)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi