20 Nisan 2024 Cumartesi

Kayseri’deki Meryem Ana Kilisesi’nin Onarım Çalışmaları Sürüyor

19. yüzyılda yapılan ve Kayseri’de yer alan Türk Bayrağı motifli Meryem Ana Kilisesi’nde onarım çalışmaları devam ediyor.  İçerisindeki süslemeler ve freskler gün yüzüne çıkarken tarihi yapının onarım çalışmasının ardından önemli bir kent kütüphanesi olarak kazandırılması hedefleniyor.

Geçmişte özgünlüğünü kaybedecek birçok müdahaleye maruz kalan kilise uzun bir süre atıl durumda kaldı. 2012 yılında gerçekleştirilen protokolle birlikte 25 yıllığına Kayseri Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen kilisenin özgün yapısının korunması adına bu yılın Haziran ayında Surp Astvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarına başlanmıştı.

Onarım kapsamında, özgün olmayan sıva ve boyalar temizlenerek yapının asıl katmanı gün yüzüne çıkarıldı. Ciddiyetle yürütülen çalışmalar neticesinde özel yöntemler de kullanılarak freskler ve duvar süslerinin zedelenmemesi adına birçok önlem alındı. Onarım çalışmalarının bitirilmesinin ardından yapının özgün halinde kültür hayatına kazandırılması için Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bir proje hazırlandı.

Tarihi Kilise’nin Kütüphane Olarak Kazandırılması Hedefleniyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 2012 yılında belediyeye tahsis edilen Meryem Ana Kilisesi’nin kültür hayatına kazandırılması için çalışma başlattıklarını açıkladı. Tarihi kilisenin mistik havasına uygun bir fonksiyon kazandırmak adına uzun çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Çelik, “Bu yapının kültür amaçlı kullanılmasının uygun olacağını düşündük. Bunun sonucunda halkımız için 24 saat açık bir kütüphane yapmaya karar verdik” dedi.

Kayseri´ye önemli bir kent kütüphanesi kazandıracaklarını dile getiren Çelik, şunları da kaydetti:”Restorasyon için projelerini yaptırdık ve koruma kurulundan da onayını aldık. Bu kilise, kitabesinden de anladığımız gibi 1838´li yıllarda yapılmış. İç mekanda kullanabileceğimiz yaklaşık bin metrekare alanı var. Tarihi mekanda yapacağımız düzenlemeden sonra 200 oturma kapasitesi olan bir kütüphaneye dönüşecek. Burası 24 saat açık araştırma kütüphanesi olacak. İçerisinde klasik kütüphaneciliğin dışında internet de olacak. Neticede buranın mistik havasına uygun bir kütüphane yapılmış olacak. Restorasyon çalışmaları tamamlandı, teşhir ve tanzim işine başladık. Bu işlemler de 2-3 ay sürecek, bu senenin sonuna yetiştiremezsek önümüzdeki yılın ilk aylarında açmayı düşünüyoruz.”

Tarihi Kiçikapı semtinde 1835-1838 yılları arasında yaptırılan ve 1. Dünya Harbine kadar aktif bir şekilde kullanılan kilise, daha sonraki süreçte depo, sergi salonu, zabıta karakolu ve spor salonu olarak kullanıldı.(KayseriHaber)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi