19 Nisan 2024 Cuma

Keldani Katolik Patriği’nin de aday gösterildiği Sakharov Ödülü’nü Denis Mukwege aldı

denis mukwegeAvrupa Parlamentosu’nun 2014 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne bu sene, savaş ortamında tecavüze uğrayan kadınları tedavi eden Kongolu jinekolog ve insan hakları savunucusu Denis Mukwege layık görüldü. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Bukavu kentindeki Panzi Hastanesi’nin kurucusu olan 59 yaşındaki Denis Mukwege, tecavüzün savaşta nasıl bir silah olarak kullanıldığına dikkat çekiyor ve yılardır tecavüz mağdurlarının tedavisi için uğraşıyor. Mukwege, 1999’dan  bu yana tecavüze uğrayan 40 binden fazla kadını tedavi etti.

Sosyalistler ve Demokratlar İttifakı ile Avrupa için Liberaller ve Demokratlar Mukwege’yi aday göstermişti. Sakharov ödülü 26 Kasım’da Strasbourg’da düzenlenecek tören sırasında sahibine verilecek.

Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların liderlerinden oluşan Başkanlar Konferansı’nda, finale kalan diğer isimler olan Azerbaycanlı insan hakları savunucusu Leyla Yunus ile Ukrayna’daki Avrupa Birliği (AB) yanlısı hareket Euromaidan’ı temsilen Mustafa Nayem, Ruslana Lyzhchko, Yelyzaveta Schepetylnykova ve Tetiana Chornovo ile yarışan Mukwege’nin bu yılki ödülü alması oybirliğiyle kararlaştırıldı.

Avrupa Parlamentosu, Sakharov Ödülü’nü 1988 yılından bu yana düşünce özgürlüğünü savunan kişilere veriyor. Saharov Ödülü’nü 2013’te ödülü Pakistanlı Malala Yusufzay kazanmıştı.

2014 adayları

Avrupa Muhafazakârlar grubu, IŞİD’in Musul Hıristiyanlarını şehirden sürmesine karşı çıkan Müslümanlardan olan ve bu yüzden öldürülen Musul Üniversitesi Hukuk Profesörü Mahmud Al’Asali ile Kerkük’teki dini grupların uzlaşısı için çaba gösteren Babil Keldani Katolik Patriği Louis Raphael Sako’yu (I. Louis Raphael) aday gösterdi.

Avrupa Birleşik Solu/İskandinav Yeşil Sol grubunun adayları, şarkılarında polis şiddetini konu alan ve bundan dolayı Temmuz ayında dört ay hapis cezasına çarptırılan Tunuslu müzisyen Mouad Belghouate (El Haqed),geçen yıl ‘Polisler köpektir’ şarkısından ötürü iki yıl hapis cezasına çarptırılan Tunuslu rapçi Ala Yakubi (Weld El 15) ile Mısır’daki son beş yönetimce de çeşitli gerekçelerle tutuklanan 2011 Devrimi’nin sembol isimlerinden blogger Alaa Abdülfettah oldu.

Eylül 2013’te Fransa’daki Doğu kiliseleri temsilcilerince kurulan “Tehlike Altındaki Doğu Hıristiyanları Koordinasyonu” (CHREDO), 60’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren ve baskı altında yaşayan Hıristiyan gruplara destek veren Open Doors, 1856’da Fransa Katolik Başepiskoposluğu tarafından Doğu Hıristiyanlarına yardım için kurulan Oeuvre d’Orient ile 1947 yılında Hollandalı peer Werenfried van Straaten tarafından ihtiyacı olan Katolik kiliselerini desteklemek için kurulan Aid to the Church in Need, Hıristiyan Demokratlar’dan Phillippe Juvin ve 60 parlamenter tarafından aday gösterildiler.

Avrupa Halk Partisi’nden Jacek Saryusz-Wolski ve 52 parlamenter, 21 Kasım 2013’te Ukrayna hükümetinin Ukrayna–Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması imzalamayı reddetmesi üzerine başlayan AB yanlısı protesto hareketi EuroMaidan’ı temsilen Mustafa Nayem, Ruslana Lyzhychko, Yelyzaveta Schepetylnykova ve Tetiana Chornovo’yu aday gösterdi.

Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası (EFDD) grubunun adayı ise kadın sünneti karşıtı çalışmaları ve ateizm ve kadın hakları savunuculuğuyla tanınan Somalili aktivist Ayaan Hirsi Ali. Ali, aynı zamanda 2004 yılında Hollandalı yönetmen Theo van Gogh tarafından çekilen ve İslam karşıtı olmakla suçlanan ‘Submission’ filminin senaristi. Van Gogh, filmin gösterime girdiği yıl öldürülmüştü.

Son olarak, Azerbaycan’daki insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden Barış ve Demokrasi Enstitüsü’nün (IPD) kurucusu olan ve bu yönde düzenlediği protestolar sebebiyle Temmuz ayında tutuklanan Leyla Yunus,Yeşiller ve Avrupa Serbest İttifakı tarafından aday gösterildi.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi