28 Mart 2024 Perşembe

Kenan Diyarında Bulunan 3,200 Yıl Öncesine Ait İnsan Kalıntılarının Gizemi

İsrail’deki dini bölge Gezer’de, bir yetişkin ve bir çocuğun kalıntıları  bulundu. Bu iki kişinin yaklaşık 3,200 yıl önce Kenan ülkesinde yanan bir binanın çökmesi nedeniyle öldüğü düşünülüyor.

Haaretz’in bildirdiğine göre, kurbanlar kül ve kerpiç tuğla yıkıntıları altında yanmışlar ve ceylan başlı Levanten tanrısı Reshef’i tasvir eden mühre yakın bir odada bulundular.

Arkeologlar, bu keşfin Mısır Firavunu Merneptah’ın, kontrolü sağlamak için yaptığı bir askeri seferde şehrin binalarının çoğunu yok etmesini ve antik Kenan şehri Gezer’i kuşatarak ele geçirmesini  doğruladığını söylediler.

Araştırmacıların ifade ettiklerine göre, binanın içindeki enkazdan anlaşıldığına göre, yangın odalardan birinin tavanının çökmesine neden olacak kadar yoğundu ve kurbanları bir metre kalınlığında kül ve yanmış tuğla tabakası altında bırakmıştı.

Ancak, mağdurların kimliği ve hatta cinsiyeti çok kötü yanmış olmaları sebebiyle gizemini koruyor. Ayrıca, saldırı sırasında binanın içinde ne yaptıkları da bilinmemekte.

Güneybatı Baptist Teoloji Okulu Tandy  Arkeoloji Enstitüsü’nden Steve Ortiz, “Yetişkin, kolları başının üstünde sırt üstü yatıyordu. Küpe takmış olan çocuk yetişkinin yanında sol taraftaydı. Bu oda kül ve çökmüş kerpiç tuğla ile doluydu” diye açıklıyor.

Tel Gezer Projesi müdürü Ortiz, şunları ekledi:

“Binada yıkım öncesinde ne yaptıklarını sadece tahmin edebiliriz. Saklanıyorlar mıydı?  Mısır askerlerinden mi kaçıyorlardı? Değerli eşyalarını almak için mi binaya geri döndüler?”

Arkeologlar, insan kalıntılarının bulunduğu odanın, masa, kale taşı, büyük taşlama taşı, birkaç saklama kavanozu ve büyük bir küpün bulunduğu bir atölye olduğunu öne sürüyorlar.

Bir başka yetişkinin gövdesi, çökmüş taşlar yığınının altındaki ikinci bir odada bulundu.

Ortiz, “Bu kişinin olayın travmasını yaşadığının açıkça görülmesi yıkımın ne kadar yüksek şiddetli olduğunu kanıtlıyor.” dedi.

İkinci oda da, ceylan başı ile tasvir edilen Levanten tanrısı Reshef’in komuta ettiği bir savaş sahnesi gösteren bir silindir mühür vardı. Reshef’e  yaklaşık M.Ö. 712’den M.Ö.1550’ye kadar Yeni Krallık döneminde, Mısırlılar tarafından tapıldı.

Makale, “Sahne, Reshef’i, çeşitli derecelerde yenilgiye uğrayan on iki düşmana ve iki diz çökmüş bağlı tutsağa doğru ok atarken tasvir ediyor. Bazılarının sivri sakallı olması Mısır ikonografisinde Asyalılara özgü özelliklerden biri.” diye belirtiyor.

Ortiz, binadaki tüm eserler ve insan kalıntılarının Kudüs’teki bir araştırma laboratuvarına taşındığını belirtti. Burada kazı sonrası ilave analizler yapılacak.

Son yıllarda Kenanlılarla ilgili bir dizi önemli keşif yapılmıştır.

Arkeologlar, Mart 2016’da, Bethlehem yakınlarındaki 4.200 yıllık bir Kenan mezarlığı bulduklarını söylediler; ancak kazıyı yapanlar, mezarların çoğunun yağmacılar tarafından yok edildiğini belirttiler.

O tarihte, kazıları yöneten İtalyan profesör Lorenzo Nigro, “Bulgular, Bethlehem’de bir Kenan kenti olduğunu doğruluyor ve bu daha önce hiç kanıtlanmamıştı” demişti.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi