20 Nisan 2024 Cumartesi

Kenyalı Rapçi Rahip Paul Ogalo Bir Süreliğine Uzaklaştırıldı

Kenya’da vaazlarını rap müzikle ile veren rahip Katolik Kilisesi tarafından bir yıllığına görevinden uzaklaştırıldı.

Güneybatı Kenya’daki St. Monica Katolik Kilisesi’nde hizmet eden Peder Ogalo, ayin sonrası kıyafetini değiştirerek şort ve uzun bir tişört giyip kafasına kırmızı bandana bağlayarak, cemaatini hip-hop tekerlemeleriyle eğlendirdiği için Kenya Katolik Kilisesi tarafından bir yıllığına görevinden uzaklaştırıldı.

Geleneksel olmayan ayin tarzıyla dikkat çeken Peder Ogalo, yerel medyaya verdiği röportajda sadece “gençliği kiliseye yaklaştırmaya” çalıştığını söylüyor. Rahip Ogalo Rap müzikle gençleri kiliseye çekerek, uyuşturucu karşıtı ve sosyal adalet mesajlarını onlara iletmeyi kendisine amaç ediniyordu. Kenyalı Rahip rap yaparken verdiği vaazlarla kısa bir süre önce sosyal medyada da viral olmuştu.

Popüler olan “Peder Masaa” olarak bilinen Ogalo, genç insanları kilisesine çekmek ve uyuşturucu kullanımına karşı mesajını yaymak için rap müziği kullanıyor. Peder Ogalo, rap müziğinin kuşak farkının üstesinden gelmede başarılı olduğunu söyleyerek, “Rap müziğini gençleri kiliseye getirmek için kullanıyorum. Daha sonra onları Mesih’e kazandırıyorum” dedi.

CNN’e konuşan Peder Ogalo’nun hizmet verdiği Migori ilçesindeki episkoposluk bölgesine başkanlık eden Episkopos Philip Anyolo, papazın kilise etkinliklerini yönetme görevinden uzaklaştırıldığını doğruladı. “Evet, kilise Peder Ogalo’ya disiplin cezası verdi. Vaazda rap müziğin kullanılmasına izin verilmiyor” diye belirtti. Rahibe kiliseye geri dönmeden önce yöntemlerini gözden geçirmesi için bir yıl uzaklaştırma verildiği söylendi. Anyolo, “Onun rap müziği kullanarak vaaz vermesini yasakladık ve yöntemlerini değiştirmesi için ona zaman verdik” dedi. “Peder Ogalo kilisede ibadet etmekte özgürdür, ancak daha önceki gibi rahip olarak ayin yönetemez” diye ekledi.

Yerel televizyonda düzenli olarak yer alan ve radyo röportajları yapan popüler bir rahip olan Ogalo, ülkedeki kilisenin yeni yüzü olarak görülüyordu.

Önde gelen bir Kenyalı Hristiyan üniversitesindeki öğretim görevlisi, kilisenin mesajlarının “devrimci içeriğinden” korktuğunu söyleyerek Ogalo’yu destekledi.

Wandia Njoya, “Daystar üniversitesi Dilbilimlerinde Hip hop ve Kutsal Kitap’ı öğretiyoruz. Kilisenin korktuğu rahibin popülaritesi değil.  Korktukları, Hip-hop’un devrimci ve Afrika’ya ait içeriği” dedi.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sosyal medyadaki pek çok kişi de Peder Ogalo’nun yanında yeraldı ve bazıları da Kenya’daki Katolik Kilisesi’ni “diktatör” olarak niteledi.

Bir Twitter kullanıcısı olan Joseph Karamoja, kilisenin modern zamanlara uygun hareket etmesi gerektiğini, televizyon, arabalar, cep telefonları, mikrofonlar ve hoperlörlerin İncil’de kullanılmadığını, ancak “günümüzde İncil’i yaymak için bunların hepsinin kullanıldığını” savundu.

Bir diğeri kişi şöyle yazdı: “Peder Paul Ogalo’ya mesajım,” Durma! Gençleri Tanrı’ya yaklaştırmaya devam et.  Tanrı seni asla yargılamayacak. ”

Kilise cemaatinden Samuel Omare, “Bildiklerinin çoğunu rap müzik sayesinde öğrendiğini ve yaptıklarının çoğunu ise dinlediği hip-hop sanatçılarından dolayı yaptığını iletti. Ek olarak vaizlerin kilisedeki gospel müziğini sevdiği biçimde yaptığı için ibadetin kendisi için daha anlamlı olduğunu kaydetti.”

Kilise cemaatinden bir başka kişi Steven Maruka ise, “Rahiplerine büyük bir haksızlık yapıldığını, Rap müziği kullanmanın verilen mesajı değiştirmediğini hatta mesajın aynı kaldığı gibi daha geniş bir kitleyi birleştirdiğine dikkat çekti. Son olarak Rahiplerinin hem genç hem de yaşlı kesimi anladığının altını çizdi.”(edition.cnn)

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi