19 Mart 2024 Salı

Kıbrıs’ta barışa kutsal destek

cyprus 

Kıbrıs’taki dini liderler,  Lefkoşa’nın güneyinde, İsveç Büyükelçiliği rezidansında biraraya gelerek görüştü ve Kıbrıs’ta politik sorunun çözümlenmesinde sorumluluk hissettiklerini içeren ortak bir açıklama yaptılar. Kıbrıs’tan Fatma Kişmir’in haberini sunuyoruz. 

Din adamları buluşmasına Müslüman Toplumu’nu temsilen Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos II, Maronit Başpiskoposu Dr. Youssef Souif, Ermeni Başpiskoposu Varoujan Herkelian ve Latinlerin temsilcisi Papaz George Kraj katıldı. Toplantıda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Lisa Buttenheim de hazır bulundu.

İsveç Büyükelçisi Klas Gierow’un ev sahipliğindeki toplantıdan sonra, Gierow tarafından okunan ortak açıklamada, Kıbrıs’ta politik sorununun çözümlenmesinde din adamlarının sorumluluk hissettiği vurgulandı ve dini liderlerin beraber çalışmasının önemine işaret edildi.

Siyasi liderlerden çözüme ulaşmalarının beklendiği kaydedilen açıklamada, güven artırıcı çabaların dini liderlerce desteklendiği belirtildi.

Açıklamada dini liderlerin siyasi anlaşmazlığın çözülmesiyle ilgili sorumluluk hissettiği; iletişim, işbirliği ve bir arada yaşamaktan başka alternatif görmediği ifade edildi.

Ortak açıklamada, birlikte çalışmanın, farklılıkların üstesinden gelmenin ve birbirine destek olmanın yanında, şüphenin olduğu yerde inanç, nefretin olduğu yerde sevgi ve umutsuzluğun olduğu yerde umuda araç olmanın inançlı insanları görevi olduğu kaydedildi.

Açıklamanın sonunda “Tanrıya inancımız umudumuzdur” denildi.

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos toplantının ardından Türkiye’nin Kıbrıs müzakerelerindeki rolü konusundaki bir soruyu yanıtlarken, “Türkiye’nin barış sürecinde pozitif bir rol oynayacağına inanıyorum” dedi.

İsveç Büyükelçiliği’nin davetinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Hrisostomos, görüşmede dini liderlerin fikir alışverişi yaptığını anlattı.

Toplantıda iki toplumun bir arada yaşadığı günlere nasıl dönülebileceğinin tartışıldığını anlatan Hrisostomos, toplumlara bir arada yaşanabileceği yönünde örnek olmak istediklerini kaydetti.

Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise ortak toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, önemli günlerden geçildiğine işaret ederek, dini liderler olarak barışa katkı koymak adına bir araya geldiklerini ifade etti.

Dini liderlerin dillerinin, politik liderlerden farklı olması gerektiği yönündeki görüşünü ifade eden Atalay, “Dini liderlerin herkesin hatta diğer din mensuplarının kendisini bulabileceği bir dile sahip olması gerekir. Bu konuda hepimiz hemfikiriz” dedi.

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi