20 Nisan 2024 Cumartesi

Kıbrıs’ta yeniden birlik yolunda önemli adım

mustafa akıncıKKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adada bir anlaşmaya varılmasının ardından kullanılacak ülke ismi olarak ‘Birleşik Kıbrıs Federasyonu’ isminin gündemde olduğunu, ancak isimden çok ‘içeriğin’ önemli olduğunu söyledi. Akıncı aynı zamanda, anlaşmanın ardından ülkenin bir orduya sahip olmayabileceğini de belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adada Mayıs ayında tekrar başlayan barış müzakereleri çerçevesinde gelinen aşamayla ilgili bilgi verdi.
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri için KKTC’ye gelen gazetecileri bilgilendirmeye yönelik toplantıda konuşan Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bulunacak çözümde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların ‘bazı koşullar altında’, istediği yerde ikamet edebileceğini söyledi.
Kuzeyde ikamet eden Kıbrıslı Rumların veya Güney Kıbrıs’ta ikamet eden Kıbrıslı Türklerin siyasi hakları da olacağını; yerel seçimlere veya AB seçimlerine katılabileceğini kaydeden Akıncı, karşı tarafın vatandaşı olduğu takdirde de Temsilciler Meclisi için aday olabileceğini ancak Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların eşit sayıda olacağı Senato için adaylıkta toplumsal temele bakılacağını belirtti.
Akıncı, ‘Bu nedenle siyasal eşitlik korunması gerekecek’ dedi ve azınlıkların yararına olmayan bir yasanın gündeme gelmesine karşı bir tedbir olarak da, böyle bir yasanın belli bir sayıda imza toplanarak Üst Mahkemeye’ye sevk edilebileceği bir sistem geliştirdiklerini söyledi.
Akıncı, bir anlaşmaya varılmasının ardından kullanılacak ülke ismi olarak ‘Birleşik Kıbrıs Federasyonu’ isminin gündemde olduğunu, ancak isimden çok ‘içeriğin’ önemli olduğunu söyledi.
Federal Polis Gücü’nde oranların 50-50 veya 40-60 olacağını ancak ordu konusunda Kıbrıs Rum Yönetimi ile herhangi bir mutabakata varılmadığını kaydeden Akıncı, bir ordunun olmayabileceğini söyledi.
Akıncı, Kıbrıs Türklerinin zaman içinde tehlikeye girecek, uluslararası mahkemelere düşecek bir anlaşma istemediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
‘İnsan haklarına aykırı bir çözüm istemiyoruz. Bu anlaşma, Avrupa Birliği müktesebatı ve insan haklarıyla uyumlu olmalı. Kıbrıslı Rumlarla varılacak antlaşmada her toplum kendi bölgesinde çoğunlukta olacak ve kendi idaresini yapacak. Bu prensiplerin kalıcı olmasını görmek istiyoruz. Başka bir deyişle AB prensipleri ile iki bölgeli-iki toplumluluk arasında bir denge oluşturmak gerekiyor.’

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi