28 Mart 2024 Perşembe

Kıdemli Peder Diran Reisyan, Toprağa Verildi

Ermeni Apostolik Kilisesi’ne 33 yıl hizmet eden, Türkiye Ermenileri Patrikliği makamına bağlı Kıdemli Peder Diran Reisyan, 04 Ocak 2022 Salı günü, Kumkapı Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Patriklik Kilisesi’nde düzenlenen Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ve cenaze töreninin ardından Edirnekapı Ermeni Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanında toprağa verildi.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Kadasetli Sahak II’nin riyaset ettiği Kutsal Sunu Ayini’ni, Kıdemli Peder Antreas Hagopyan sundu. Patriklik makamına bağlı, Diyakoslar ve Kıdemli okuyucular Rab’bin sofrasına hizmet ettiler.

Sabah duaları ile başlayan törende, merhum pederin eşi, evlatları, akrabaları, Ekümenik Patrik Bartholomeos’un temsilcisi Diakon Varnavas Grigoriadis, patriklik makamına bağlı din adamları, sevenleri ve Ermeni toplumundan inanlılar hazır bulundu. İlahileri Diyakos Edvin Galipyan yönetiminde ve orgu eşliğinde Patriklik Armaş Korosu üyeleri seslendirdi.

Kutsal Sunu Ayini sırasında merhum kıdemli peder Diran Reisyan’ın naaşı Sunağa çıkarıldı burada önce Başepiskopos Aram Ateşyan tarafından sürülen Surp Müron (Kutsal Yağ) ile son kutsaması yapıldı. Ardından Patrik Kadasetli Sahak II. Ermenice vaaz verdi. Vaazında özetle şöyle konuştu;

“Ben neredeysem bana hizmet eden de orada olacak.” Rab İsa Mesih’in bu sözünü yorumladı.

Vaftizimiz ile bir Hristiyan olarak yaşamaya başlıyorsak, böyle olmalıyız, Rab İsa Mesih neredeyse biz de orada olmalıyız. Çünkü İsa öğrencilerine böyle dedi.

İçinde bulunduğumuz Kilise’nin içinde örneğin, gülen yüzü ile bir bebek olarak Meryem Ana’nın kucağında, Sunakta resmedilmiş.

Nerde bulacağız Rab İsa’yı? Kendi sözlerinde, İncil’de. Nerde İsa? İsa bizim içimizde…

Daha sonra Merhum Kıdemli Peder Diran Reisyan’ın hayatından, 33 yıl boyunca layıkı ile Kilisesine hizmet edişinden, insanlara sevgisinden ve bu sebeple daima sevilen bir kişi oluşundan söz etti.

Vaazın ardından merhumun naaşı sunakta 4 yöne döndürülerek dualar okundu. Sonrasında Patrik Hazretleri’nden başlayarak tüm din adamları, diyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular sırayla Kıdemli Peder Diran Reisyan’ın elindeki Kutsal Kitabı öperek saygı geçişinde bulundular. Daha sonra merhumun naaşı Kilise ortasında bulunan katafalka konuldu. Burada başında dualar devam edildi.

Rab’bin duasının okunmasının ardından, “Hağortutyun” (Kominyon) dağıtımına geçildi.

Kutsal Sunu Ayini’nin tamamlanmasının ardından kortej halinde merhum Kıdemli Peder Diran Reisyan’ın cenazesi Kilise’den çıkarılmaya başlandı. Kapıdan çıkana kadar 4 kez durularak İncil Parçaları okundu.

Daha sonra din adamları tarafından taşınarak Kiliseden çıkarılan merhum Kıdemli Peder Diran Reisyan cenaze arabasına konularak Edirnekapı Ermeni Mezarlığına götürülerek, buradaki törenle aile kabristanına defnedildi.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi