16 Nisan 2024 Salı

Kilise, İnsanlığın Endişelerini ve Acılarını Paylaşıyor

Etiyopya Katolik Kilisesi Episkoposları’nın 13-16 Aralık 2020 tarihleri ​​arasında düzenlenen 52. Genel Kurul toplantısı gerçekleşti.

Toplantı, ‘‘Savaşın yıkıcı etkilerini görmeye başladığımızdan bu yana, yetki sahibi olan herkesi diyalog yolunu düşünmeye davet ediyoruz. Savaş, yıkım ve ölüm getirir, mülkleri yok eder, insanları evlerini terk etmeye zorlar ve birlik üzerinde derin izler bırakır. Aynı zamanda sosyal, ahlaki, psikolojik ve ekonomik krizlere neden olur. Günümüzde Etiyopya’da yaşananlar da bunlardan ibaret. İnsanların birçoğu hayatını kaybetti, yerinden edildi ve hapsedildi. Birçok kadın istismara uğradı ve toplumsal birlik ciddi şekilde sınandı. İnsanlar korku ve belirsizlik içinde yaşıyor. Bütün bu yaşananlar bizleri derinden üzüyor’’ açıklamalarıyla başladı.

Bütün Katolik din adamlarına, inanlılara ve iyi niyetli insanlara hitap eden mesaj, askeri çatışmaların damga vurduğu bir yılın sonunda sunuldu. Kasım 2020’nin başından bu yana, Addis Ababa’nın izni olmadan Tigray’de yapılan referandumun ardından, ülke iç savaşa sürüklendi ve çıkan çatışmalarda sivil katliamı yaşandı.

Episkoposlar, ‘‘Kilise çanlarının sesi umudun, sevginin, barışın, uzlaşının ve kardeşliğin sesi olmalıdır. Tanrı’ya güçlü bir imanla bu karanlık günlerin geçeceğine inanalım. Ülkemizin bu dönemde duaya çok ihtiyacı var. Yürekleri değiştiren ve fark yaratan duanın, Tanrı ve kardeşlerimizin arasında güçlü bir aracı olduğuna inanıyoruz. Dua, yüreklerimizde kötülüklerden arınmaya, ağzımızdan nefret sözcüklerinin çıkmasını engellemeye ve gerçeği farklı bir perspektiften görmemize yardımcı olur. Bu yüzden ülkemiz hakkında karar veren tüm liderler için yorulmadan dua edelim. Bu arzuyla dua etmeye karar verdik ve halkımızın da dua etmesini istedik’’ açıklamasında bulundu.

Episkoposlar, Tanrı’ya iman eden herkesi, barışın ve uzlaşının aracı olmaya, ulusal ve kapsayıcı bir diyaloğun teşvikine kendilerini adamaya çağırdı. Mezmur 120:7‘de yazılı olan ‘‘Ben barış yanlısıyım. Ama söze başladığımda, onlar savaşa kalkıyor!’’ sözüne değinen episkoposlar, ‘‘Barış, onu tanımlayan şeydir. Hristiyanlar olarak barış elçileri olmaya çağrıldık. Barışa giden yol, kardeşlik dokusunu iyileştirir ve onarır. Diyalog yolunda sabırla birbirimize yardım etmeliyiz. Kilise, ulusal diyaloğu teşvik etmede önemli bir rol oynayacak’’ ifadelerinde bulundu. Ayrıca Etiyopya Kilisesi’nin sinodal yoluna değinen episkoposlar, ‘‘Etiyopya Katolik Kilisesi, yardım hizmetlerinde önemli rol oynadı. Kilise, acı çekenlerle birlikte acı çekmek ve insanlığın endişelerini paylaşmak istiyor’’ dedi.

Etiyopya Katolik Kilisesi, yerel kiliselerin ve inanlıların desteğiyle savaş ve doğal afetlerden etkilenenler adına 100 milyon birr (yaklaşık 2 milyon euro) bağışlayacak.

Papa Françesko, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ziyaretinde, ‘‘Acı çekmek, hepimizin insan olduğu gerçeğini anlamamıza ve umut ile barış dolu bir gelecek inşa etmemize yardımcı olur’’ dedi. (fides)

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Hristiyanlara Yönelik Saldırıların En Çok Gerçekleştiği Eyalet Açıklandı

Yeni Delhi merkezli bir insan hakları grubu olan Birleşik Hristiyan Forumu (UCF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Hristiyanlara...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi