29 Mart 2024 Cuma

Kilise Liderleri Halkı Orduyla Barıştırdı

Sudan’da bulunan Episkoposlar senelerdir süren anlaşmazlıklardan sonra halkı  Sudan Ordusu’yla barıştırdı.

Güney Sudan Cumhuriyeti 2011’de bağımsızlığını ilan ettikten sonra yerel halk iç çatışmalardan dolayı ciddi zararlar görmeye başladı. Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve onun yardımcısı olarak görev yapan Riek Machar arasındaki iktidar mücadelesi nedeniyle 2013 senesinin Aralık ayında iç savaş patlak verdi. Darbenin sonucunda 100 bin kişi hayatını kaybetmiş, 400 binden fazla kişi de komşu ülkelere kaçtı. Halk, Sudan Ordusu’nu vahşet, kadınlara karşı şiddet ve hatta işkenceyle suçladı.

Güney Sudan Kilise liderleri, ordu mensuplarıyla yerel halkın uzlaşması için bir barış anlaşması imzalanması için öneride bulundu. Antlaşma yerel halk temsilcileri ve Sudan Ordusu askerleri arasında imzalandı. Bu önemli gelişmede Lenya (Lainya) Bölge Komiseri Augustino Kiri Gvolo, Ordu Tümgenerali Juma Johnson Sudan Akot ve Vonduruba, Mundri gibi bölgelerden gelen Piskoposlar yer aldı.

Piskopos Paul Yogosuk, “İnsanlar çok mutluydu, ordu askerleri ve yerel halk coşkuyla dans ediyorlardı, biz bu mutluluğun tanıkları olduk, yıllardan sonra yine insanların yüzünde gülümsemelerini gördük, insanlar bu gelişmeden çok memnunlar.” dedi.

Barış antlaşmasının imzalandığı bu toplantıda konuşma yapan Episkopos, Tanrı’nın barış görevlisi olarak ve çatışmayı sona erdirmeleri için piskoposları görevlendirdiğini söyledi. Toplantının sonunda iki tarafında memnun ayrıldığını belirterek konuşmasını bitirdi.

Son olarak konuşma yapan Vonduruba toplum temsilcisi Juma Stephen, “Bu bir barış girişimidir, bu bir devrimdir çünkü yerel halkın canı çok yandı.” dedi. Böylece Sudan halkı yıllar sonra rahat bir nefes aldı.

(cnl.news/Olga Daşcinscaia)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi