29 Mart 2024 Cuma

Kilise Tapusu

Yakın zamana kadar Fatih Altaylı’nın bir kilisenin sahibi olduğunu bilmiyorduk. Van’ın Yukarı Bakraçlı köyünde bulunan ve geniş bir alana yayılan “Yedi Kilise” adıyla bilinen 7 kilisenin restorasyon işlemleri tapuya takılınca bir araştırma yürütülür. Kilisenin ve içinde bulunduğu köyün sahibinin Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’nın dedesi Hüsamettin Altaylı’dır. Ondan sonra kanuni mirasçısı olarak kilise ve köy önce babasına, ardından da Altaylı’ya kalmıştır. Altaylı’ya ulaşan Taraf Gazetesi muhabiri Sümeyra Tansel’in sorusu üzerine, “kilise benim, ama olaydan haberim yok, ne gerekiyorsa yaparız, gerekirse satarız” minvalinde yanıtlar vermiştir.

Tabii ki burada sorun bu kiliseye Altaylı’nın atalarının nasıl sahip olduğundadır. Bir insan, cemaatten toplanan paralarla inşa edilmiş bir kilisenin nasıl sahibi olur? Etyen Mahçupyan bu soruyu güzel bir yazı içinde sormuştu köşesinde. Nedense Ermenilerden başka bu olaya tepki gösteren çıkmadı. Bir grup Ermeni adına Nadya Uygun bir mektup hazırlayıp imzaya açarak sonrasında Altaylı’ya gönderdi.

Tabii ki Twitter’da #altaylıkiliseyigeriver Tagıyla başka bir kampanya yürümekte, lakin bu ülkenin aydınları, yazarları, çizerleri bu konuda konuşmaktan, yorum yapmaktan neden imtina ederler ki? Bu bir haber değil midir? Biri çıksa bilmem neredeki caminin tapusu bende dese, o cami bana ait dese nasıl kulak tırmalayıcı bir haber olur değil mi? Biri böyle bir şey söylese ne başlıklar, ne yorumlar, ne TV programları yapılır ve nasıl bir ucube bir durum olduğunu ifade edilirdi değil mi?

Oysa bir kişinin kilise sahibi olması, 1- 2 değil 7 kilisenin tapusunu elinde bulundurması nasıl bir durumdur?

Bu soru beni başka düşüncelere sevk etti, 2-3 yıl önce bir zat-ı muhterem Ankara Kalesi’nin içinde var olan bir kilisenin tapusunu bana göndermiş ve “Alır mısınız? Size uygun fiyatla veririm” diye teklifte bulunmuştu. Bu ve buna benzer ne kadar kilise tapusu var acaba bu memlekette?

* * *

Ülkemizde yaşayan Protestanların bildiğim kadarıyla hiçbirinin kilise tapusu yok, bir iki uç örnek dışında (Bir vakıf, birkaç kadim kilise) çoğu kilise ya kiralık bir dükkan ya ev mimarisiyle bina edilmiş ya da dükkan şeklinde.

Neden? Neden böyle olsun ki? Olmamalı ama Türkiye’de yaşayan Hıristiyanlar kendi kilise binalarını inşa edemiyorlar. Bırakın kilise inşa etmeyi kapılarına kilisenin levhasını bile birkaç yıl öncesine kadar koyamıyorlardı. Hele bu açmazlar içinde yaşayan Türkiyeli Protestan Toplumunun, “korsan kilise” olarak, ya da artık mit haline gelmiş sayıları kargaların bile inanmayacağı rakamlarla tasvir edilen ev kiliseleri meselesi de ayrı bir yazı konusu olur.

Şu anda mevcut olan yasa ve mevzuatlara göre resmen bir kilise açmak neredeyse imkansız, ama zamanında alan almış, kim bilir Fatih Altaylı gibi kilise sahibi olan onlarca, belki yüzlerce insan vardır bu ülkede. Çok kişinin kilise tapusu var ama maalesef Hıristiyanların yok.

www.twitter.com/sonertufan

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi