19 Nisan 2024 Cuma

Kilise Yaşlıları Öldürüldü, Üç Hristiyan Kaçırıldı

Nijerya’nın kuzeybatısındaki Fulani çobanlarının 16 Şubat günü bir kilise yaşlısını öldürdükleri ve diğer üç Hristiyanı kaçırdıkları söylendi.

Katsina eyaleti, Kankara Eyaleti, Kankara İlçesi, Kadabuki Dan-Marabu köyüne düzenlenen saldırıda, saat 01.00 civarlarında, oğlu pastör Ali Mati, Evangelical Church Winning All (ECWA) temsilcilerinden 65 yaşındaki yaşlı Mati Sani’nin, Fulani çobanları tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Papaz Mati, Morning Star News’e yaptığı açıklamada, Katsina kentindeki Federal Tıp Merkezi’nde tedavi gören Danjuma Sani Mati’nin vurularak yaralanmasının yanı sıra İbrahim Lawal, ”Mamar Rahila ve Hafsat Yusuf’u da kaçırdı. Kurbanların hepsi birbiriyle akraba olan Hristiyanlar” dedi.

Sani, ECWA Katsina Bölge Kilise Konseyi’nde ECWA Kankara Yerel Kilise Konseyi temsilcisi olarak görev yaptı. Papaz Mati, “Kilisede 35 yıldan fazla bir süre boyunca, farklı mevkilerde yardımcı olarak hizmet etti” dedi.

Pastör, Sani’nin hizmet verdiği Kadabuki Dan-Marabu’daki ECWA kilisesinin yaklaşık 150 üyesi olduğunu söyledi.

Kankara İlçesi, bir devlet lisesi olan Devlet Ortaokulu, Kankara’da Fulani çobanları tarafından 11 Aralık’ta öğrencilerin kaçırılmasına sahne oldu. Katsina eyalet hükümeti ve federal hükümet, öğrencilerin serbest bırakılması için fidye ödedi.

Hristiyan destek kuruluşu Open Doors’un 2021 Dünya İzleme Listesi’ne göre 2019’da 1.350 iken, geçen yıl (Kasım 2019-Ekim 2020) inançları için en çok Hıristiyan öldürülen ülke Nijerya oldu. Nijerya, genel şiddette Pakistan’dan sonra ikinci sırada yer aldı ve listeye göre saldırılan veya kapatılan 270 kilise ile Çin’i hemen ardından takip etti.

WWL raporuna göre Nijerya, geçen yıl kaçırılan 990 Hıristiyan sayısı ile dünyaya liderlik etti. Hristiyan olmanın en zor olduğu ülkelerin yer aldığı 2021 Dünya İzleme Listesi’nde Nijerya, bir önceki yıl 12. sıradan 9. sıraya yükselerek ilk kez ilk 10’a girdi.

Birleşik Krallık’ın Tüm Partili Parlamentolar Uluslararası Özgürlük veya İnanç Grubu (APPG) yakın tarihli bir raporda; Nijerya ve Sahel’de milyonları bulan sayılarla, ağırlıklı olarak Fulani, aşırılık yanlısı görüşlere sahip olmayan birçok farklı soydan yüzlerce klandan oluşuyor, ancak bazı Fulani, radikal İslamcı ideolojiye bağlı kalmayı sürdürüyor, diye belirtti.

APPG raporu, “Boko Haram ve ISWAP ile karşılaştırılabilir bir strateji benimsiyorlar ve Hristiyanları ve Hristiyan kimliğinin güçlü sembollerini hedefleme konusunda niyetlerini açıkça gösteriyorlar” diye belirtti.

Nijerya’daki Hristiyan liderler, çobanların, Nijerya’nın Orta Kuşağı’ndaki Hristiyan topluluklarına yönelik saldırılarının, Hristiyanların topraklarını zorla ele geçirme arzularının, sürülerini devam ettirmeyi zorlaştırdığından kaynaklandığına inandıklarını söylediler.

APPG raporunda, aşiret bağlılıklarının göz ardı edilemeyeceğini belirtildi.

Grup, “2015 yılında bir Fulani olan Muhammadu Buhari, Nijerya’nın başkanı seçildi” diye belirtti. “Orta Kuşak ve ülkenin güneyindeki diğer aşiret üyelerinin davranışlarına hitaben neredeyse hiçbir şey yapmadı” açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı 7 Aralık’ta Nijerya’yı “sistematik, süregelen, korkunç din özgürlüğü ihlallerine” karıştığı veya bu ihlalleri hoş gördüğü için Özel Endişeli Ülkeler listesine ekledi. Nijerya, listede bulunan Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore, Pakistan, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan’a katıldı.

10 Aralık’ta Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Fatou Bensouda, Nijerya’daki insanlığa karşı suçların soruşturulması çağrısında bulunan bir açıklama yaptı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi