19 Nisan 2024 Cuma

Kiliseden Camiye: İznik Ayasofyası

2011 Yılı Eylül ayında Avustralya’dan gelen misafirlerimizi İznik’e götürdüğümde İznik’teki Ayasofya Kilisesi, kiliseydi. 2011 yılı Aralık ayında ülkemizi ziyarete gelen başka turistleri İznik çiniciliğini göstermek için İznik’e götürdüğümde ise kilise cami olmuştu.

İznik Ayasofya Kilisesi’nin adım adım cami oluşu ulusal basında Hürriyet gazetesinde[1] ve sonra teravih namazı kılınışıyla Habertürk gazetesinde[2] yer aldı.

Aradan yaklaşık bir yıl geçti. Birkaç hafta önce İznik’e yeniden turist götürdüğümde (artık camiye bakmak için uğramıyoruz!) namaz öncesi İzniklerle kilisenin camiye dönüştürülmesi konusunda konuştum.

Kilisenin cami olmasını “Yarısı destekliyorsa, öteki yarısı desteklemiyor” diyor İznik halkı. Kilisenin kilise olarak kalmasını destekleyenler konuya daha çok İznik’in ekonomisi açısından bakıyor ve “Eskisi gibi yurtdışından gelen kalmadı” diyor. Yine halktan kişiler “Sayın Bülent Arınç’ın bölgeyi ziyaretinde kilisenin camiye dönüşeceği müjdesini verdiğini ve ardından da kısa zamanda Ayasofya’nın cami olduğunu” söyleyerek konuyu siyasi iradeye bağlıyorlar.

Hristiyanlar için İznik Ayasofya Kilisesi Neden Önemli?

Arius’un İsa Mesih’in ilahi kimliğini yadsıması ve buna dayalı tartışmaların neden olduğu sorunu çözmek için Konstantinus 325 yılında ilk evrensel konseyi İznik’te topladı.    Sonuçta Arius’u destekleyen iki episkopos kaldı. Arius’un görüşü sapkınlık olarak kabul edildi. Konsey kilisede doğru öğretilerin ve Hristiyanlar açısından birliğin sağlanması açısından zafer oldu.

Osmanlı’dan günümüze Türkiye’de birçok kilise zamanla camiye dönüştürüldü… Kiliselerin camileşmesi biraz düşünüldüğünde “Hoşgörü toplumunda, hoşgörü bunun neresinde?” diye sormadan edemiyor insan?

[1] http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=19159003

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=19176756

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=19180282

[2] http://www.haberturk.com/yasam/haber/760295-91-yil-sonra-ilk-teravih

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi