19 Mart 2024 Salı

Kiliseden Kaldırılan İsa Mesih Heykeli’ne Yeni Bir Yer Bulundu

Güney Karolina’daki bir Baptist kilisesi üyelerin aşırı Katolik olduğu gerekçesiyle kaldırılması için oy kullanmış ve İsa Mesih heykeli kaldırılmıştı. Son gelişmelere göre, kilise, İsa Mesih heykeline yeni bir yer buldu.

İsa Mesih’in yaşamından manzaraları gösteren kabartmalarla birlikte yaklaşık 2,15 cm olan İsa Mesih heykeli on yıldır Lexington’daki Red Bank Baptist Kilisesi’nin ön girişinde sergilenmekteydi. Ancak kilise üyeleri geçen ay heykelin yerinin değiştirilmesi yönünde oy kullandılar.

Kilisenin pastörü olan Rahip Jeff Wright, heykelin ne zaman indirileceğini Associated Press’e söylemedi, ancak onun başka bir kiliseye gideceğini bildirdi. Ancak kilisenin adı belirtilmedi.

Wright ve kilise üyeleri, bu kararda herhangi bir zarar verme niyetinde olmadıklarını ve basit bir kilise meselesinin haksız bir şekilde sosyal adalet sorununa dönüştüğünü bildirdi.

Mezhepsel Değil, Kilisenin Kendi İnsiyatifi

Ayrıca Wright heykelin kaldırılmasıyla ilgili olarak alınan kararın mezhepsel değil kilisenin kendi insiyatifinde olduğunu aktardı. Wright bu kararın alınmasının en büyük sebebinin birtakım yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için olduğunu ifade etti. Bu kararın alınmasında en büyük etkenin kiliseye gelen ziyaretçiler olduğunu belirtti. Çünkü Rahip Wright’a ziyaretçiler tarafından defalarca bu heykelin bir Baptist Kilisesi’nin önünde durmasının yanlış olduğu söylenmişti.

Heykeli yapan Sanatçı Delbert Baker Jr.’a yazdığı bir mektupta Wright, heykelin ve kabartmaların kilisenin “teolojisini ve temel değerlerini” sorguladığı ve “Bunun bir Katolik simgesi olmadığını anlıyoruz, ancak insanlar bunu öyle algılıyorlar” şeklinde yazıyordu.

Heykeli Katolik Yapan Bir Özelliği Tanımlamak Zor

Furman Üniversitesi’nde din öğretim üyesi olan David Fink, 500 yıldan fazla bir süredir sanatçıların ayrıntılı vitray pencereler, tablolar ve heykeller ile binaları süslemeleri sebebiyle, dinlerin dinsel heykeller ile ilgili olarak bölündüğünü bildirdi. Fink, Red Bank kilisesinin heykeli ile dünyanın en koyu Katolik ülkelerinden biri olan Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bulunan Kurtarıcı İsa heykeli arasında belirgin fiziksel benzerlikler olduğunu söyledi.

Fink, “Bunu Katolik yapan tek bir özelliği tanımlamak zordur, ancak Baptist Kilisesi’nde İsa’nın bir heykelinin varlığı bile olağandışıdır. Burada net bir mantığın rolü olmayabilir.  Markalaşmalarında biraz daha anlaşılır olmak isteyebilirler” şeklinde yorumladı.

Wright, Columbia’nın 20 mil batısında eyaletin en muhafazakar kısımlarından birinde bulunan kilisesinin ileri adım atmasını ve kilisede bulunan heykel ve kabartmalara yeni bir mekan bulmak istediğini söyledi. Wright, Katolik mezhebine veya heykele karşı çıkan insanlara hiçbir düşmanlık duymadığını fakat heykelin artık miadını doldurduğunu ve kilisenin yapmış olduğu fiziksel değişiklikler kapsamında heykelin indirilmesinin gerektiğini savundu. (Cruxnow)

İskenderun’da Oruç Dönemi Öncesi Bağışlama Pazarı Ayini

Önceki hafta sonu ‘Et Orucu’na başlayan İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu da ‘Peynir Orucu’na başlayarak 40 Gün...

Gazzeli Genç Kız, SAT-7’ye Konuştu

SAT-7 EKRANLARINDA SAVAŞIN SONLANDIRILMASI VE OKULA DÖNME ÇAĞRISINDA BULUNDU Gazze'de 625.000'den fazla çocuk ve genç aylardır okula gidemiyor...

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi