29 Mart 2024 Cuma

Kiliseler Salgında İkinci Noel’e Hazırlanıyor

Kiliseler, Covid-19’un ikinci yılında salgının etkileri ve yeni varyantların çıkmasına rağmen Noel kutlamalarına hazırlanıyor.

Bazıları kuralların gerektirdiğinin ötesinde önlemler alırken, bazı kiliseler ise yönergeler doğrultusunda dikkatli olunmasını talep ediyor.

Noel kutlamalarına katılmanın kuralları

Kiliseler, ilkbaharda kapalı ibadete yeniden başladığından beri Covid-19 düzenlemeleri kapsamında faaliyet gösteriyor.

Genel olarak tüm kiliselerde, ibadetlere katılanlar kilise binalarına girerken ve çıkarken maske takıyor. Maskeler ibadet sırasında çıkarılabilir, ancak devamlı maske kullanımı şiddetle tavsiye ediliyor.

Kiliseler maske takma konusundaki politikasını güncellemeden önce, binaya girerken ve çıkarken ek olarak ilahi söylerken maske takılmasını zorunlu kılınıyor.

Kiliselerden yapılan açıklamalarda, cenaze hizmetlerinde ve düğünlerde de geçerli olan maske kuralıyla beraber sosyal mesafe konusunda akıllıca davranılması belirtiliyor.

Sosyal mesafe, hijyen ve kilise binalarının havalandırılması, kiliselerin resmi yönetmeliğinde yer alıyor. Bununla birlikte, kiliseler Noel yaklaşırken normal ibadetlerinde de düzenleme yapmak zorundalar.

Kiliseler, “İnsanların ibadet için bir araya gelme arzusunu, bunu güvenli bir şekilde yapma ihtiyacı ile dengelemek” istediklerini de belirttiler.

İrlanda’daki Katolik Episkoposların yaptığı açıklamada, maskelerin “kiliselerimizde ve kilise binalarımızda tüm toplantılarda” takılmasına devam edilmesi gerektiği belirtildi. Episkoposlar, “daha fazla sayıda” insanın kiliselere gittiği Noel öncesinde mahallelerde “dikkatli planlama” ve “mantıklı önlemler” gerektiğini de söyleyerek:

Devam eden aşı programını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, kilise üyelerini aşı olma konusunda teşvik ettiklerini dile getirdiler.

Aşı konusuna yaptıkları açıklamada ise, “Toplumlarımızın sosyal ve dini yaşamına getirilen kısıtlamaların hafifletilmesine ve diğer temel ve acil tıbbi ihtiyaçlar için hastane yataklarının ihtiyaç sahiplerine sağlaması konusunda yardımcı oldu” denildi.

‘Tedbirli yaklaşım’

Türkiye’deki kiliselerde de “özellikle maske takma konusunda” “temkinli bir yaklaşım var. Kiliselerin girişlerinde dezenfektan da sağlanıyor.

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Papa Françesko, Mülteci Krizine Değindi

Papa Françesko, Kolombiya, Panama ve Kosta Rika episkoposlarına gönderdiği mektupta, göçmenlere daha fazla pastoral yardım ve destek...

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi