25 Nisan 2024 Perşembe

Kiliselere Yönelik Nefret Saldırılarıyla İlgili Soru Önergesinde Bulunuldu

Milletvekili Tuma Çelik Kuzguncuk Ermeni Kilisesi’nin haçının sökülüp yere atılmasıyla yeni bir örneği yaşanan kiliselere yönelik nefret saldırılarını soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı.

Milletvekili Tuma Çelik de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi yöneltti. Çelik’in önergesi şöyle: 

“Basında yer alan haberlere göre, İstanbul Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nin kapısındaki haç, 23 Mayıs günü kimliği belirsiz bir kişi tarafından yerinden sökülmüştür. Kilisenin güvenlik kamerasında, saldırganın eşkâli görülebilmektedir. 
Saldırıyı haber alan kilise yönetimi güvenlik kamerası kayıtlarını polislere iletmiş ve saldırgan hakkında şikayetçi olmuştur. 
Kiliselere dönük benzer bir saldırı da 8 Mayıs’ta İstanbul Bakırköy’de bulunan Dznunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi’ne yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Kilisenin kapısı kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından ateşe verilmek istenmiştir.
Sadece son bir ay içerisinde ibadete açık olan iki kilise saldırıya uğramıştır. Daha önce de sık aralıklarla kiliseler saldırıya uğramıştır. Türkiye’de nefret saldırıları, aratarak devam etmektedir. Bu saldırılar Hristiyan toplumunda endişe yaratmaktadır.
Bizzat iktidar sözcüleri tarafından nefret içerikli, kutuplaştırıcı, ayrımcılığı körükleyen söylemler kullanmaktadır. Yine iktidara yakınlığıyla bilinen Gerçek Hayat  dergisinde Hristiyan ve Musevi dini önderleri hedef gösterilmiştir. Bu söylemler saldırılara zemin yaratmaktadır.  
Nefret söyleminin önü alınmadıkça, nefret saldırılarının önüne geçmek mümkün değildir. Nefret söylemi ve saldırılarının yarattığı ağır tahribat Türkiye’nin yakın tarihinde rahatlıkla görülebilir. 


Bu bağlamda, 
-Kiliselere dönük saldırıların ardından yeni güvenlik tedbirleri alındı mı? 
-Bakanlığınızın, artan nefret suçlarını önlemeye dönük bir eylem planı var mıdır? 
-8 Mayıs’ta İstanbul Bakırköy’de bulunan Dznunt Surp Asdvadzadzni Kilisesi’ne yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin soruşturma hangi aşamadadır? 
-Nefret söyleminin engellenmesine yönelik bir eylem planınız var mıdır? 
-Son 2 yıl içerisinde nefret suçundan dolayı kaç kişi ceza almıştır? 
-Saldırganın kimliği tespit edilmiş midir? Hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır?”

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi