20 Nisan 2024 Cumartesi

Kiliselere Yönelik Saldırılar Devam Ediyor

Araştırmaya göre, son beş yılda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kiliselere yönelik en az 420 nefret eylemi gerçekleşti.

Kürtajla ilişkili olan nefret eylemleri çoğunlukla Ocak-Eylül ayları arasında gerçekleşti. Washington merkezli Hristiyan örgüt Family Research Council’in (FRC) yeni raporuna göre, Ocak 2018 ile Eylül 2022 arasında 397 kilise hedef alındı. Eylemler vandalizm, kundakçılık, silahla yaralama ve bombalama tehditleri içeriyor.

FRC’den Arielle Del Turco, ‘‘Hristiyan değerlerini reddeden Batı kültürünün Hristiyanlığa karşı yükselen düşmanlığından dolayı endişe ediyoruz’’ dedi.

Rapora göre 2018’de kiliselere karşı 50 saldırı vakası gerçekleşti. 2019’da bu sayı 83’e yükseldi. 2020’de ise Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle 54’e düştü. 2021’de bu sayı tekrar yükselerek 96’ya ulaştı. Ocak-Eylül 2022 arasında 137 nefret eylemi gerçekleşti.

Mart 2022’de Florida’daki Street Baptist Kilisesi’nin binası kundaklama saldırısında yıkıldı. Kaliforniya’daki Journey Kilisesi ise Mart ayında gerçekleşen bir kundaklama saldırısında tahrip edildi. Temmuz ayında, başkent Washington’daki Birleşik Metodist Kilisesi ve St. Jane Frances de Chantal Katolik Kilisesi ateşe verildi. Ayrıca Wildwood Baptist Kilisesi tahrip edildi. En çok saldırının gerçekleştiği eyalet 51 nefret eylemi ile Kaliforniya oldu. Teksas’ta 33, New York’ta 31 ve Florida’da 23 şiddet vakası yaşandı. Delaware, Montana, Nebraska, New Hampshire ve Vermont eyaletlerinde ise herhangi bir saldırı olayı yaşanmadı.

Del Turco, ‘‘Vandalizm ve kilise mülklerine zarar verme, Hristiyanlığa karşı saygısızlığın açık bir göstergesidir. Temel Hristiyanlık değerlerine saygı duymayanlar, kilise binalarına saldırmada tereddüt etmiyor’’ dedi.

ABD Yüksek Mahkemesinin kürtaj kararı üzerine kiliselere yönelik vandalizm ve grafiti olaylarında artış görüldü. Rapora göre, Ocak-Eylül arasında gerçekleşen saldırılardan en az 57’si kürtajla ilişkiliydi. 1 Ağustos’ta Kansas’taki Victory Bible Kilisesi, kürtaj karşıtı mesajlar nedeniyle tahrip edildi.

FRC, kiliselere karşı bu tür eylemlerin korkutucu olabileceğini belirtti. Del Turco, ‘‘Kiliselere yönelik gerçekleşen saldırılar toplumda Hristiyanlığa olan saygısızlığı gösteriyor. Yaşananlar nedeniyle cemaatler ve kilise liderleri kendilerini güvensiz hissedebilir. Eylemlerin amacı, kiliselerin hizmetini engellemeye çalışmak olabilir’’ dedi.

Tahrip edilen veya saldırıya uğrayan kiliselerin ve yaşam yanlısı gebelik merkezlerinin listesi yayınlandı. 22 Ağustos’ta New York’daki Alpha Gebelik Bakım Merkezi’nin dış duvarları spreyle boyanarak, ‘sahte klinik’ ve ‘zorla doğumu durdurun’ gibi ifadeler yazıldı. 

Kilise düşmanlığının Avrupa’da ciddi bir sorun olduğu açıklandı. Avrupa’daki Hristiyanlara Yönelik Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılık Gözlemevi tarafından hazırlanan bir rapor, 2021’de Avrupa’da en az 519 Hristiyan karşıtı nefret suçu işlendiğini gösterdi. (CT)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi