2 Mayıs 2024 Perşembe

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, 31 Temmuz Pazar günü, “Gazturman Gayan”ın yıldönümü sebebi ile Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) gerçekleşti. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin riyaset ettiği ayinde, Surp Badarak’ı Patrik Vekili Kıdemli Peder Krikor Damadyan sundu. Kilise diyakos, astdiyakos, kıdemli okuyucu ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Diyakos Setrak Davuthan okurken, Kutsal Kase’yi Diyakos Artun Tekiroğlu getirdi. 

Adalar Din Görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan, Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Levon Şadyan ve üyeleri, Karagözyan Okulu Yönetim Kurulu Üyeleri, Bazı Vakıf başlanları ve üyeleri, Ari Çolak başkanlığındaki Gazturman Gayan Yönetimi ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu törende İlahileri, Sibil Arsenyan yönetimindeki Vartanants Korosu üyeleri Lusi Kahvecioğlu’nun orgu eşliğinde seslendirildi.

Komünyon (Hağortutyun) dağıtımı ve Surp Badarak’ın ardından Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Elbette insan için tanımadığı şeyleri hor görmek, gözden çıkarmak çok kolaydır. Biz bazen çok yukardan bakan kişiler oluruz, kolaylıkla deriz ki kaybolursa kaybolsun, bana ne. Çünkü onun değerini bilmeyiz. İnsanlık kaybolmuş olanı arayan insanlara borçlu bütün ilerlemesin. Çevrenizde iyi olarak gördüğünüz her şey, kaybolmuş olanı arayan insanlar olduğu indir. Onlara el uzatan ve onları bulmak isteyen insanlar içindir. Ve bizim, özellikle biz Ermenilerin kaybettiklerimizi bütünüyle gözden çıkarmak gibi bir lüksümüz yok. Kaybolmuş olanı bulmak zorundayız biz. Ben Türkçe konuşurken birileri çıktılar, niye? Çünkü Türkçe bilenler umurlarında değil onların. Kaybolup gitsinler.

Ama İsa diyor ki; Yüzün içinden bir tanesi bile kaybolursa gideceksin onun peşinden.

Bizim gibi güzel evlerde oturmadıkları, güzel giyinmedikleri için, bizim kadar bankada paraları olmadığı için unutalım mı onları. 803 Ermeni aile var İstanbul’da ekmeğe muhtaç, unutalım mı onları? İlgilenmeyelim mi? Sadece kendimizle mi meşgul olalım biz. Ve sadece biz mutlu olursak adam olabilir miyiz. Bütün bunları düşüneceğiz biz.

Onun için, bizim kaybolmuş olanları düşünmemiz ve bulmamız gerek. Onlara el uzatmamız gerek. Çocuklarımıza el uzatmalıyız, onlara bizim değerlerimizi vermeliyiz, maddi, manevi.

Eğer varsa ve vermiyorsan, sen kendinde Tanrı’ya ait, insanlığa ait bir borcu saklıyorsun, senin borcun o. Hayatın sana verdiklerinin bir kısmını O’na geri döndürmek zorundasın.

Evet sevgili kardeşlerim, Efendimiz İsa Mesih, bize kaybolmuş olanı aramamızı söylüyor, hor görülmüşleri bulmamızı istiyor ve onlarla ilgilenmemizi istiyor. Hristiyanlığımız ancak bu şekilde tamamlanır. Rab kutsasın hepinizi.”

Vaazların ardından müteveffa patrikler Karekin I, Şınorhk, Karekin II, Mesrop II, ve Başrahip Tatul Anuşyan’ın yanı sıra Gazturman Gayan’ın kurucuları, destekçileri, hayırseverleri ve tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu.

Sonrasında “Siyoni” ilahisi ile kortej halinde bahçeye çıkıldı. Burada Patrik Hazretleri’nin kutsaması ve inanlılarla birlikte söylenen Rab’bin duası ile tören son buldu. 

Kilise töreninin ardından, Gazturman Gayan Krikor Cambazyan Oyun Sahası’nda, Lizi Çerme Civanyan başkanlığındaki Kamp Kadınlar kolu tarafından hazırlanan sevgi sofrası kuruldu.

Gazturman Gayan’ın bu yılki sevgi sofrası, yakın zamanda vefat eden Patrikliğin ruhban sınıfı üyesi müteveffa Başrahip Tatul Anuşyan’a ithaf edildi. 

Patrik Kadasetli Sahak II’nin katılımı ile hep birlikte söylenen Rab’bin duası ve yemek duasıyla başlayan sevgi sofrasında, sunuculuğu Arno Bengliyan yaparken, müdire Liza Çolakoğlu ve Başkan Ari Çolak birer konuşma yaptılar. 

Gazturman Gayan öğrencileri, Yeraz Çağlayan yönetiminde ve Aren Kocabay’ın orgla eşliğinde halk türküleri seslendirdiler.

Patrik Hazretleri, sevgi sofrasının kapanış konuşmasını yaparak, Gazturman Gayan’nın sahipsiz kalmamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 56 yıl önce Patrik Şınorhk Kalusdyan’ın bu kurumu vatandaşlarla birlikte kurduğunu ve kurumu cemaate emanet ettiğini hatırlatarak, ”Günümüzde çoğumuzun en büyük sorununun maddi kaygılar olduğu doğrudur ancak bu zor günlerde kurumlarımıza daha fazla sahip çıkmalıyız” dedi. Sevgi sofrası okunan Rabbin Duasından sonra sona erdi. Patrik Hazretleri, kamp çocuklarına küçük haçlar hediye ederek onları kutsadı.

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi