25 Nisan 2024 Perşembe

Kınalıada’da Yaz Sezonunun İlk Kutsal Sunu Ayini

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’ndeki Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ile 19 Haziran Pazar günü, yaz sezonunun ilk ayini gerçekleşti. 


Kutsal Sunu Ayini’ni geçtiğimiz günlerde Ana Taht Surp Eçmiadzin’de Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II tarafından tevdi edilen “asa” ile “Vartabed” (öğretmen) derecesini alan Rahip Harutyun Damadyan sundu. Rahip Damadyan aynı zamanda Türkiye Ermenileri Patrikliği Prens Adaları din görevlisi ve Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi din görevlisi olarak da vazifesini sürdürüyor. 


Kutsal Sunu Ayini’nde Kilisenin diyakos, astdiyakos ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Kınalıada Kilisesi Vakfı başkanı Levon Şadyan, yönetim kurulu üyeleri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri Kadıköy Surp Takavor Kilisesi Korosu üyeleri şefleri Sevan Şencan yönetiminde seslendirdiler. 

Ayin sırasında Ermenice kısa bir vaaz veren Rahip Harutyun Damadyan önce Babalar Günü sebebi ile tüm babaların gününü kutladı, sonrasında özetle şöyle dedi;
”Ellerimin içinde tuttuğum bu asanın, şahsımı yüceltecek bir araç olmasından çok, Ana Taht Surp Eçmiadzin’in bereketini halkımıza yansıtacak bir araca dönüşmesini dilerim. O, Oşagan’ın kutsiyetini ve Surp Mesrob Maşdots’un geleneğini halkımıza yansıtmaya yarayacak.Bu vesileyle, İstanbul’daki Ermeni toplumu üyelerine yeniden hizmet etmem için takdislerini şahsımdan esirgemeyen Kadasetli Katolikos Karekin II. Hazretleri’ne ve Kadasetli Patrik Sahak II. Hazretleri’ne teşekkür etmek isterim.”

Vaazın ardından “Hağortutyun” (komünyon) dağıtıldı. Ayin bitiminde okunan ilahilerle Surp Eçmiadzin Ana Taht Yortusu kutlandı. Ardından kortej halinde ilahilerle Kilise bahçesine çıkıldı, burada Rahip Damadyan’ın son kutsaması ile tören son buldu.

Patrik Sahak II, Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’ndeki Ayine Riyaset Etti

Feriköy Surp Vartanants Kilisesi’nde gerçekleşen Kutsal Sunu Ayini ile 19 Haziran Pazar günü Ana Taht Surp Eçmiadzin Yortusu kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, ayine riyaset etti ve vaaz verdi. 


Kutsal Sunu Ayini’ni, ülkemizde misafir olarak bulunan Başrahip Vasken Karayan sundu. Kilisenin diyakos ve okuyucuları Rab’bin sofrasına hizmet ettiler. Kilisenin din görevlisi Peder Şirvan Mürzyan, Kilise yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri Vartanants Korosu üyeleri seslendirdi. 


Ayinin ardından Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Karanlığın ve kötülüğün saldırıları çoğalıyor, onlara karşı korunmamız lazım bizim. Çocuklarınız uyurken başuçlarında dua edin onlara, ellerinizi koyun bereketleyin. Bizim geleneğimizde istediğimiz ilk şey çocuk doğduktan sonra vaftiz etmektir. Tanrı’ya teslim etmektir, onun için iman, umut ve sevgi istemektir. Tanrı’nın koruyuculuğu onların üstünde olsun. Tanrı meleklerini göndersin ve onları korusun. Tanrı Kilisemizi sarsılmaz kılsın, ruhuyla güçlendirsin ve ona sanki dışımızda bir şeymiş gibi bakmayalım. Maalesef halkımız Kilise sözcüğünün ne olduğunu bilmediğinden, bu binayı anlıyorlar. Kilise topluluk demektir, inananlar, imanlılar topluluğu. Dolayısı ile biziz kilise, sensin kilise, vaftiz olmuş her üye, İsa Mesih’in bedeni olan kilisenin bir parçasıdır, kilise hakkında konuştuğunuz her şeyi kendiniz hakkında konuşuyorsunuz. Onun için kilisenize yaklaşırken dikkatli yaklaşın. Kilise’de Kutsal Ruh vardır, ilahidir, yıkılmaz, dünyanın gördüğü en uzun kuruluştur, 2000 senedir dünyadadır, her türlü badireyi atlatmıştır ve ayaktadır. Bugün babalar günü aynı zamanda, bütün babaların ve kendi babamın babalar gününü kutluyorum. Tanrı onları başımızdan eksik etmesin. Onlar ölseler bile hayatımızdaki izleri kaybolmuyor, onlar hep orada bizim varlığımızın bir parçası olarak devam ediyorlar, Tanrı yaşayanları ve ölmüş olanları bereketlesin.”

Vaazların ardından Ana Taht Surp Eçmiadzin Kilisesi Yortusu için “Hayrabedagan Mağtank” (pederane dilek) duaları okundu. Sonrasında tüm Rab’de uyuyanlar için “Hokehankisd” (Ayin-i Ruhani) duaları okundu. Patrik Hazretleri’nin kutsaması ile tören son buldu. Bu tören Patrikliğin yayın organı “Lraper” tarafından canlı olarak yayınlandı.

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi