23 Nisan 2024 Salı

Kolokyum’da Origen’in Keşif Edilen Metinleri Ele Alındı

Kayıp eski kitaplar nadiren yeniden ortaya çıkıyor – bunların hikayeleri ise ilgi çekicidir. Beş yıl önce Mezmurlar üzerine keşfedilen çok sayıda vaaz bilim dünyasını şaşırttı. Bir mağara ya da çöl’de değil, Bavyere Eyalet Kütüphanesi’ndeki bir rafta bulunan vaazlar, 185- 253 yılları arasında yaşamış büyük eski Hristiyan teolog Origen tarafından yazılmış.

Bu vaazların keşfi, Katolik Amerika Üniversitesi Eski Hristiyanlık Araştırmaları Merkezi tarafından, incelenmesine ve yorumlanmasına ayrılan iki günlük bir kolokyumun(çok resmi olmayan bilimsel toplantı) yapılmasına sebep oldu. Vaazların editörü Bologna Üniversitesi’nden Lorenzo Perrone vaazlar üzerine 22 Mayıs’ta bir konferans verdi ve beş bilim adamı ertesi gün bir kolokyumda bunlar hakkında görüştüler.

Filozof-teolog, yorumcu, bilim adamı ve tartışmacı ve Hristiyan bir öğretmen olan Origen, eski Kilisenin en önemli Yunanca konuşan düşünürüdür. İlahiyat ve Dini Araştırmalar Okulu’ndaki Kilise Tarihi Doçenti Robin Darling Young’a göre, eserleri hem güçlü bir özveri hem de önemli bir muhalefeti karıştırdı; ancak daha sonra gelen hiç bir Hristiyan yazar onun düşüncesini görmezden gelemez ve çoğu İncil’in tutarlı öğretimi hakkında kendi anlayışlarını onun eserlerine dayandırırlar.

“İkinci Vatikan Konsili’nin belgeleri (ve onları yazan genç teologların birçoğu) eski Hristiyan düşüncelerden, özellikle de Origen’den esinlendiler” dedi. ”  Papa Benedict XVI, Origen’i tamamen okuyan araştırmacılardan etkilenmiştir. “Origen, kendisi ve 20. yüzyılda Katolik düşünceye yeni bir hayat vermek isteyen birçok kişi tarafından çok sevildi”.

Young, Katolik Üniversitesinin eski Hristiyan düşünce ve tarihindeki uzun öğrenim geçmişinden ötürü bu etkinlik için mükemmel bir ortam oluşturduğunu ifade ediyor. Kolokyumun amacının genç bilim insanlarını daha deneyimli olanlarla buluşturmak ve yeni araştırmaları Origen’in dili ve düşüncesine yönlendirmek olduğunu belirtti.

“Katolik Üniversitesi, keşfedilen derin öğreti içeren el yazması üzerine böyle bir kolokyum yapılması için bundan daha iyi bir yer düşünmenin mümkün olmadığını” belirtti.

Bu konuşmayı takiben, Üniversite vaazlara ayrılmış üç bölüm yayınlayacak. İlk İngilizce çeviri, Joseph Wilson Trigg tarafından çevrilecek, tanıtılacak ve yorumlanacak olan Fathers of the Church serisinde sergilenecektir. Dördüncü yüzyıl Latince çevirisinin başka bir İngilizce çevirisi Aziz Michael J. Himes tarafından çevrilen aynı seride bulunacaktır.  Kolokyumda verilen makalelere dayanan yorumsal bir bölümün de, Young ve Trigg’in editörlüğünü yaptığı Eski bir Hristiyanlık Çalışmaları serisinde sergilenmesi planlanmaktadır.(KA)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi