29 Mart 2024 Cuma

Kontamine Yiyecekler Avrupa’da Ölümleri Arttırdı

Dünya Sağılık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre, her yıl kontamine yiyecek tüketiminden dolayı Avrupa’da ölen kişi sayısı artmaya devam ediyor.

Her dakika, 44 kişi – yılda 23 milyon kişi, kontamine yiyecek tüketiminden kaynaklandığı tespit edilen çeşitli hastalıklara yakalanıyorlar. Bu da yılda 4.700 kişinin ölümüne neden olan kaçınılmaz bir durum haline geliyor. 

Tüm bu bilgiler DSÖ’nün “Avrupa Ülkelerindeki Gıda Kaynaklı Hastalıklar” adlı son raporunun verilerine dayandırılarak oluşturulmuştur. Gerçek hasta sayısı bilinmediğinden, tüm veriler buzdağının sadece görünen kısmını temsil etmekte. 

DSÖ, dünya genelinde insan sağılığı üzerinde araştırmalar yapan ortakları ile birlikte, farkındalığı arttırmak ve gıda güvenliğini sağlayacak çalışmaların başlatılmasına vesile olmak için çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. 

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Zsuzsanna Jakab: “Dünya çapında büyük – küçük, zengin –fakir birçok ülke gıda kaynaklı hastalıklar sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Böylesine geniş hastalık çeşitliliği ile ilgili karşılaştığımız zorlukların büyüklüğü tahminlerin çok üzerinde. Bu da gıda güvenliği risklerini önlemenin ve azaltmanın ne kadar mühim olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Gıda üretimi küresel bir iştir ve besin zinciri tüm gezegeni kapsamaktadır. Basit bir yemek bile birkaç farklı kıtada üretilmiş malzemeleri bir arada içerebiliyor, haliyle bu ürünün güvenliği uluslararası iş birliğine bağlıdır. Dünya Gıda Güvenliği Günü, hükümetleri gıda güvenliğini garanti altına almaları için mevcut sistemi güçlendirecek adımları atmalarına vesile olan eşsiz bir fırsattır” açıklamasında bulundu.

15 Milyon Norovirüs Enfeksiyonu Vakası

Şebeke suları, yiyecek ve içecekler aracılığıyla bulaşan Norovirüs enfeksiyonu, insandan insana temasla da bulaşabilmektedir. Virüs; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal belirtileri ile seyretmekte ve hastalar yeterli sıvı alımı ve istirahat ile kendi kendine 3-4 gün içerisinde düzelebilmekte.

Uzun süreli güvenli olmayan yiyeceklerin tüketimi, ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına bağlı hastaneye yatırılmaya ve hatta ölümlere bile neden olabiliyor.

Çeşitli bakteriler, virüsler, parazitler ve kimyasallar yalnızca insan sağlığı için değil, ekonomi ve çevre için de potansiyel olarak ciddi sonuçlara yol açıyor.

Gıda kaynaklı hastalıkların çoğu Norovirüs enfeksiyonundan kaynaklanmakta. Raporlara göre, 15 milyon hastalık vakasının büyük bir çoğunluğu Norovirüs’e bağlıdır. Norovirüs’ün ardından en yaygın hastalık nedeni olarak Kampilobakter (Campylobacter) bakterisi gelmektedir. Hastane raporlarına göre Kampilobakter’e bağlı hastalıkların sayısı da her yıl 5 milyonu aşıyor. 

Ölümlerin çoğu ise Tifo enfeksiyonuna bağlı. Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyon.

Gıda kaynaklı ölümcül hastalıkların temelinde olan diğer virüsler ise şöyle: Kampilobakter, norovirüs, Listeria monocytogenes ve Echinococcus multilocularis. Genel olarak, Avrupa Bölgesi’nde hastalık belirtilerinin %94’ü gıda kaynaklı oluyor. 

Sorunu Çözmenin Yolu İse Herkesin İş Birliğine Dayalı

DSÖ / Avrupa’daki Sağlık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Dorit Nitzan: “İnsanlar, başlarına bir şeyler gelmeden beslenmelerini düzene sokacak önlemler almıyor. Böylece gıda kaynaklı hastalık vakaları her gün artmakta hatta birçoğu önlenememektedir. Bu gibi vakaların çoğu çocuklar ve yaşlılar arasında gözlemlenmektedir” açıklamasında bulundu. (euro.who.int/O.D)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi