29 Mart 2024 Cuma

Kosova ve Hırvatistan’daki Ortodoks Kiliselerine Saldırı

Üç Sırp Ortodoks kilisesi, 5-6 Mart tarihlerinde tahrip edildi ve soyuldu. Kiliselerden ikisi Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi’nde, üçüncüsü ise Hırvatistan’da yer alıyor.

Klokot kasabasındaki Aziz Petrus ve Pavlus Kiliseleri’nin saldırıya uğradığı öğrenildi. Olay, ilk olarak kiliseye yardım eden bir bölge sakini tarafından fark edildi. Sabah binayı açmak için geldiğinde, bir miktar paranın ve komünyon kadehinin alındığı fark etti. Kiliseye pencereden girildiği düşünülüyor.

Kilise tarafından yapılan açıklamada, ‘‘Bu, topraklarımızdaki Sırp Ortodoks kiliselerine yönelik düzenlenen sayısız saygısızlık ve saldırı vakalarından sadece biri. Tek bir olay bile çözülmedi ve saldırılardan kimse sorumlu tutulmadı’’ ifadeleri yer aldı.

Raška ve Prizren Episkoposu Teodosije

Eylül ayında Sırbistan ile imzalanan anlaşmada Kosova’nın Sırp Ortodoks bölgelerini koruma sözüne rağmen, geçtiğimiz yıl içinde 80’den fazla Sırp Ortodoks Kilisesi, mezarlığı ve mülkü saldırganların hedefi oldu. Raška ve Prizren Episkoposu Teodosije, Kosova’daki Sırplara evlerini, kiliselerini, manastırlarını ve mezarlıklarını onlarla birlikte terk etmemeleri için ricada bulundu.

Parteš’teki Holy Trinity Kilisesi de soyuldu. Sabah ayinine gelen cemaat, kapının kırıldığını, tüm dolapların açık olduğunu ve kasadan para çalındığını gördü. Elde dikilmiş altın bir kefen ve Vaftizci Aziz Yuhanna’nın ikonası da çalındı.

Ortodoks Kiliseleri’ne karşı şiddet Kosova’da yaygın olsa da, Parteš’te ilk kez yaşandı. Bölge sakini, ‘‘Kilise her zaman herkese açıktı – herkes gelebilir, dua edebilir ve bağış bırakabilirdi. Gün boyunca kiliseyi açık bırakmak güvenliydi, kiliseden bir şey çalmak kimsenin aklına gelmezdi’’ dedi.

Kilise raporunda, ‘‘Kosova ve Metohija’daki Sırpların Ölüleri Anma gününde ölen sevdiklerini hatırlarken bile kiliselerinin saygısızlığa ve saldırıya uğraması utanç verici’’ denildi. Parteš cemaati, ‘‘Kiliseye saygısızlık etmediler – kendilerine saygısızlık ettiler. Dürüst olmak gerekirse onlar için üzülüyorum ve endişeleniyorum. Yaşananlara rağmen, kiliseye gitmeye devam edeceğiz’’ dedi.

Yaklaşık 1.500 Sırp’ın yaşadığı Hırvatistan’ın Šibenik kentinde ise, Kurtarıcı İsa Ortodoks Kilisesi saldırıya uğradı. Kimliği belirsiz saldırgan ön kapıyı ve tüm kilitleri kırarak kilise envanterini dağıttı.

Sırp Ortodoks Kilisesi’nin Dalmaçya Episkoposluğu’na göre, polis kiliseyi sıklıkla bir araya gelmek ve dua etmek için ziyaret eden hem Ortodoks hem de Katolik inanlılar arasında öfke ve üzüntüye yol açan olayı araştırıyor. (Orthochristian)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi